120 uur werkstraf voor bestormers noodopvang Woerden

WOERDEN - Acht mannen die in oktober vorig jaar de vluchtelingennoodopvang in Woerden bestormden, krijgen 120 uur werkstraf. Ook moeten ze in totaal een schadevergoeding van ruim tweeduizend euro betalen aan een beveiliger.
De rechter acht hen schuldig aan openlijk geweld en bedreiging. De vele media-aandacht voor de zaak is niet meegenomen in de strafmaat. Wel is het volgens de rechter van belang dat de bestorming veel maatschappelijke impact had.
Zeven andere verdachten krijgen veertig uur taakstraf wegens samenscholing. Zij zijn niet schuldig aan openlijk geweld maar wisten dat de anderen uit de groep kwaad in de zin hadden.
Eén verdachte krijgt alleen een boete omdat hij zijn identiteitskaart niet toonde. Twee verdachten zijn volledig vrijgesproken.

BESTORMING

Op vrijdagavond 9 oktober
een groep van ongeveer twintig mensen het asielzoekerscentrum in sportcentrum Snellerpoort. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver.
Vluchtelingen en beveiligers hebben doodsangsten uitgestaan, blijkt uit hun verklaringen. Er waren 150 asielzoekers aanwezig, onder wie vijftig kinderen, bijna allemaal Syrische oorlogsvluchtelingen. De aanvallers met bivakmutsen en sjaals riepen teksten als "oprotten".

WHATSAPP

Uit onder meer WattsApp-gesprekken bleek dat de aanvallers bewust zwaar vuurwerk gebruikten om de oorlogsslachtoffers extra angst aan te jagen. De aanklaagster citeerde eerder een deel uit een app: "...dat ze weten die tyfusapen dat wij ze kapot gaan maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.