Oproep Utrecht: Minder vluchtelingen per locatie

UTRECHT - Utrecht wil dat in de toekomst ook kleinschalige opvanglocaties voor vluchtelingen mogelijk zijn. Wethouder Kees Diepeveen gaat daar met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over in gesprek. Dat bleek donderdag tijdens een vergadering over de omstreden noodopvang van asielzoekers in Overvecht.
Dinsdag ging de gemeenteraad al akkoord met de komst van vierhonderd asielzoekers naar het pand aan de Einsteindreef. In de wijk is veel verzet tegen de asielzoekers.
Tijdens het debat bleken vooral PvdA, CDA, Stadsbelang Utrecht en de PvdD fel tegenstander van de plannen. De PvdA ziet meer in een andere, nog geheime, locatie. Het gaat om een kantoorpand dat de gemeente wel geschikt acht voor de opvang, maar COA niet.
De PvdA pleitte ook voor betere scholing voor de kinderen van vluchtelingen. De fractie diende een breed gedragen motie in om te voorkomen dat de kinderen een belasting worden voor de huidige scholen in de wijk. Die motie werd overgenomen door het college.

ONDERHANDELINGSTAFEL

CDA roept het college op om terug naar de onderhandelingstafel te gaan. "Wij vinden het moeilijk te geloven dat Overvecht de enige goede locatie in de stad zou zijn." De fractie vraagt zich af of er geen vluchtelingen in Utrecht zouden worden opgevangen als deze plek toevallig niet beschikbaar zou zijn geweest.
De VVD wil dat de gemeenteraad in de toekomst vooraf een stem heeft over de plek waar vluchtelingen worden opgevangen. Ook wil de partij extra aandacht voor de veiligheid in de wijk Overvecht. Die moties werden unaniem aangenomen.
Het college heeft de raad eerder een brief gestuurd waarin staat waarom de alternatieve locaties zijn afgewezen. Deze plekken zijn in het geheim besproken en worden ook niet openbaar gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.