Vianen trapt af voor Brederodejaar

VIANEN - Dit weekend beginnen in Vianen de festiviteiten in het kader van het Brederodejaar. 2016 staat helemaal in het teken van de roemrijke adellijke familie Van Brederode.
De stad gebruikt het thema-jaar om zichzelf op de kaart te zetten en de geschiedenis van de vrijstad bekender te maken. Dit weekend gaan twee foto-tentoonstellingen open. Op één daarvan, in Galerie Lucas Mens, zijn 3D-foto's te zien van historische prenten.

BIER

Marco Lauret en Herman Gleis hebben voor het Brederodejaar een speciaal biertje bedacht. Het Viaans Brederodebier wordt dit jaar al geschonken en met succes. "Ik heb wel het idee dat het echt leeft, en dat er al steeds meer mensen speciaal voor komen," zegt eigenaar van cafe de Rooie Reiger en bedenker van het Viaans Brederodebier.
Vianen heeft het volgens citymarketeer Suzanne Mol nodig om meer bekend te worden, ''anders dan van de file''. Veel mensen kennen Vianen volgens haar van het langsrijden, maar slechts weinigen gaan er naartoe.
Gedurende 2016 worden tal van culturele actitiveiten gehouden. De landelijke aftrap van het Brederodejaar in de Grote Kerk van Vianen is overigens pas op 8 april. Op die dag zullen ook vertegenwoordigers uit de gemeenten Velsen en Heerhugowaard aanwezig zijn. Ook deze gemeenten hebben een link met de Van Brederodes.

OPERA

De grote finale van het Brederodejaar is een Vrijstadsopera: een co-productie van inwoners en professionele gezelschappen.

'Sporen van de Brederodes in heel Vianen te vinden'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.