Laatste 'Herstelestafette' voor gedetineerden Nieuwegein

NIEUWEGEIN - De afgelopen anderhalf jaar gingen zo'n 150 gedetineerden in gesprek met hun slachtoffer. De zogenoemde 'Herstelestafette' werd in 2014 gestart door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vandaag is de laatste sessie in Nieuwegein.
Volgens Henriëtte van der Klok van Slachtoffer in Beeld, de organisatie die de gesprekken begeleidt, hebben beide partijen iets aan deze gesprekken.
"Slachtoffers willen graag een motief weten van de dader en ze willen eigenlijk ook heel graag een excuus," aldus Van der Klok. "Bij daders zien we vaak dat ze worstelen met schuld en dat ze een gebaar willen maken naar het slachtoffer; dat ze toch uit willen leggen wat er is gebeurd en hoe dat zo is gekomen."

ANTWOORDEN

Directeur Ton Golstein van de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein heeft met zijn eigen ogen gezien hoe belangrijk de 'hersteldagen' zijn geweest. "Voor slachtoffers is het van groot belang om antwoord te krijgen op de vraag, 'waarom is dit juist mij overkomen' en 'heb je wel beseft wat het mij gedaan heeft'. Dat inzicht landt dan vervolgens bij daders en dat maakt dat we daar ook in de maatschappij ons voordeel me doen."
Behalve de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein deden ook alle andere gevangenissen in Nederland mee aan het initiatief. Het stokje wordt nu overgedragen aan de PI's, die zelf een herstelplan zullen maken.

Gesprek met bemiddelaar Francis Bakker over de Dag van Herstel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.