17-jarige opent eigen ijssalon: "Vroeger speelde ik al taartenwinkeltje"

VEENENDAAL - Thomas Lijten (17) opent een eigen ijssalon in Veenendaal: Daisy's Ice, Coffee & More.
Lijten wilde een kunststudie doen in Amsterdam, maar werd uitgeloot. Daarom besloot hij zijn pijlen op iets anders te richten. "Ondernemen heeft altijd in mijn bloed gezeten. Vroeger bakte ik al taarten voor familie en had ik een eigen taartenwinkeltje."
Toch is ijs maken niet helemaal anders dan de kunstwereld, vindt Thomas. "De vitrine moet eruitzien als een schilderij. Mensen moeten er door verleid worden."

OPLEIDING

Thomas heeft flink wat inspanningen moeten verrichten voordat hij aan de slag kon met zijn eigen zaak. "Ik heb deze zomer een opleiding gevolgd en van alles geleerd: ijs bereiden, problemen met machines oplossen en personeel aansturen bijvoorbeeld. Ik moest wel 21 jaar zijn voor de vergunningen, maar ik heb medewerking gekregen vanuit de politiek. De leeftijdgrens voor daghoreca is aangepast."

VADER

De financiering van de winkel is ook rond. Er zit spaargeld in, maar ook de ijsmachineleverancier en de franchise-organisatie hebben bijgedragen. De vader van Thomas staat helemaal achter de plannen. "Thomas is ondernemend en creatief. Wat hij doet, kan hij waarmaken. Hij is wel jong, dat is ook door mijn hoofd geschoten, maar een droom moet je proberen waar te maken."
Momenteel wordt de zaak aan de Brouwersgracht verbouwd. "Er moet nog flink wat gebeuren", zegt Thomas. "We zijn nu bezig met de grove werkzaamheden. Alles wordt klaargemaakt voor de bereidingskeuken. Mijn vader is al bezig met de toiletten en ik ga zelf ook aan de slag."
Het pand is 110 vierkante meter groot. "Omdat we dagelijks vers ijs bereiden hebben we dat ook nodig voor de machines en opslag. Uiteindelijk blijft de helft over aan verkoopruimte."

Verslaggever Richard Grootbod op pad met Thomas (live 1)
Verslaggever Richard Grootbod op pad met Thomas (live 2)
Thomas Lijten opent ijssalon

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.