Bionisch oog helpt blinde mensen met zien

Vrouw met bionisch oog.
Vrouw met bionisch oog. © Second Sight
ZEIST - Een chip in het oog van een blinde zodat die weer contouren en licht kan zien waar daarvoor alleen duisternis was. Het klinkt als science-fiction maar het is een medische uitvinding die op dit moment wordt toegepast. Kim Bakker van Bartiméus in Zeist heeft drie blinde mensen die zo'n bionisch oog kregen een jaar lang begeleid.
Bij de uitvinding wordt een chip in het oog gezet. Die stuurt via de oogzenuw signalen van een camera in een bril door naar de hersens zodat de patiënt vormen kan waarnemen. Bartiméus in Zeist, het instituut voor blinden en slechtzienden, werd nauw betrokken bij de begeleiding van mensen die voorzien werden van het bionische oog. En dat was een selecte groep.
Het bionische oog is namelijk alleen geschikt voor mensen met één hele specifieke erfelijke aandoening van het netvlies. In Nederland zijn dat zo'n 4000 mensen. Niet iedereen die blind is, komt dus voor de uitvinding in aanmerking.
De experts van Bartiméus waarschuwen dan ook dat het bionische oog zeker niet het einde van alle blindheid op aarde betekent. Daarvoor is de techniek nog niet goed genoeg en komen er nog te weinig mensen voor in aanmerking. Maar Kim Bakker noemt het zeker 'hoopgevend.'

Bionisch oog helpt blinde mensen met zien

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.