"Omgekomen plofkraker Duitse Meppen komt uit Maarssen"

Hulpdiensten in actie bij de verongelukte vluchtwagen.
Hulpdiensten in actie bij de verongelukte vluchtwagen. © Nord-West-Media TV, ANP
MAARSSEN/UTRECHT - In Duitsland is woensdagochtend een plofkraker uit Maarssen om het leven gekomen toen de vluchtauto waarin hij zat crashte. Een handlanger uit Utrecht raakte zwaargewond en verkeert in levensgevaar. Dat melden bronnen aan RTV Utrecht. De mannen zouden deel uitmaken van een groep van 200 criminelen die zich concentreert in de regio Utrecht.
De twee zaten in een vluchtauto die met hoge snelheid tegen een vrachtwagen en vervolgens tegen een boom botste. Het ongeluk gebeurde woensdagochtend rond 4.30 uur bij Meppen, net over de grens bij Emmen, vlak na de plofkraak bij de Sparkasse in Meppen. Dat pand is grotendeels verwoest, zegt lokale zender ev1.tv.
Een derde inzittende probeerde na de crash te ontsnappen, maar hij werd na een tip van een taxichauffeur opgepakt, zegt de Duitse politie. De buit is niet bekend, maar brandweerlieden hebben zakken met geld uit de verongelukte auto gehaald. De Audi A4 was half februari gestolen. Op de auto zaten Duitse kentekens die afgelopen nacht van een geparkeerde auto waren gehaald.
Tegen de twee mannen van Marokkaanse afkomst is een arrestatiebevel uitgegaan, meldt het Duitse Openbaar Ministerie in Osnabrück. De officier van justitie daar gaat ervan uit dat de mannen verantwoordelijk zijn voor een hele reeks aan plof- en ramkraken in Duitsland.

PLOFKRAKEN

Het westen van Duitsland wordt al maanden geteisterd door plofkraken en ramkraken. Veel kraken lijken het werk van Nederlanders te zijn. Die vluchten na hun daden in pijlsnelle auto's richting de grens. Ze halen soms halsbrekende toeren uit om de politie af te schudden. De twee mannen die na het ongeluk bij Meppen zijn aangehouden, zijn de eerste arrestanten van de Duitse politie in de zaak.
Vorige maand kwamen twee Utrechtse criminelen om het leven op de snelweg richting Venlo. Ze hadden kort ervoor ingebroken in een telefoonwinkel. Hun Audi raakte op hoge snelheid van de Autobahn. Een derde inzittende raakte levensgevaarlijk gewond en ligt nog in het ziekenhuis. De man is wel verhoord, zegt de Duitse politie, maar vanwege zijn ziekenhuisopname is hij nog niet aangehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.