Oud-politica Kathalijne de Kruif veroordeeld voor witwassen

UTRECHT/STICHTSE VECHT - De Maarssense ex-politica Kathalijne de Kruif is door de rechter tot 240 uur werkstraf veroordeeld wegens witwassen en valsheid in geschrifte. Ze krijgt ook een celstraf van 6 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Vanwege aftrek van voorarrest hoeft ze niet opnieuw de cel in.
De rechter oordeelde dat ze geen lid is van een criminele organisatie die zich bezig hield met hennepteelt. Dat rekende het Openbaar Ministerie haar wel aan. De rechtbank constateert verder dat er veel media-aandacht is geweest voor deze zaak, maar houdt bij de uitspraak ook rekening met de ernst van de feiten en dat De Kruif een maatschappelijke en publieke functie bekleedde.
De voormalig fractieleider van de VVD in Stichtse Vecht speelde een bijrol in de drugszaak door auto's, een jetski en caravans wit te wassen, iets dat De Kruif tijdens de rechtszaak ontkende. De Kruif hield zich niet bezig met de teelt of verkoop van drugs. De advocaat van De Kruif heeft al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.

GEVANGENISSTRAFFEN

Andere verdachten in de drugszaak moeten wel de cel in. Hoofdverdachte T. wordt veroordeeld voor hennepteelt en witwassen van een boot, maar niet alle kwekerijen worden aan hem gelinkt. Hij krijgt 3,5 jaar celstraf. Van L., de partner van De Kruif, S. en de zoon van S. komen ook vast te zitten wegens wietteelt en uitkeringsfraude. Ze krijgen 34 maanden celstraf met aftrek van voorarrest.
Verdachte E. speelde net als De Kruif een kleine rol, maar krijgt toch anderhalf maand cel. Ook gaf de rechter hem 120 uur werkstraf en de opdracht dat hij zich wegens zijn drugsverslaving laat behandelen.
Verdachte H. is schuldig bevonden aan hennepteelt. Hij knipte ook planten en waste geld wit. Daarvoor verdwijnt hij 18 dagen achter tralies, ook moet hij een taakstraf doen van 120 uur en krijgt een voorwaardelijke celstraf van 162 dagen. Ook verhuurder M. van het pand waar de kwekerij in was gevestigd, krijgt werkstraf. Het gaat om 200 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

LEKKEN

Het bewijs tegen de bende verkreeg justitie onder meer dankzij het aftappen van telefoongesprekken. Daarbij kwam ook boven water dat De Kruif mogelijk geheime informatie lekte uit de commissie die ging over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht. Daarover loopt een
.

De persrechter over de uitspraak in de zaak van De Kruif

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.