Tientallen zelfrijdende auto's zonder brokken over A2

PROVINCIE UTRECHT - De eerste testrit met zo'n vijftig zelfrijdende auto's op de snelweg A2 van Amsterdam naar Beesd en terug is geslaagd. "Het ging hartstikke goed, er zijn geen brokken gemaakt", vertelt Stijn Otten, directeur innovatie bij leasemaatschappij Business Lease, die de proef mede had georganiseerd.
De auto's reden in treintjes van zes tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat. Dat is nog niet eerder gedaan. De 'hoogautonome' auto's van de merken BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo bepaalden zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger.
Als een andere automobilist zich in het peloton wurmt, remmen de auto's erachter zelf af zodat ze weer genoeg afstand hebben. Als de 'onderbreker' weg is, herstelt het pelotonnetje zich vanzelf. De auto's sturen zelf ook mee met de bochten in de weg.

BETROUWBAARDER

Met de test is een stap gezet om de voordelen en risico's van deze auto's in kaart te brengen. Volgens de onderzoekers zijn de meeste verkeersongelukken het gevolg van menselijke fouten. De komst van steeds slimmere technieken verkleinen de kans op verkeersslachtoffers.
Evert-Jeen van der Meer van mede-organisator risicoadviseur Aon zegt dat de auto's veiliger zijn dan de mens. "Software en veiligheidssystemen drinken niet, zijn nooit slaperig en altijd alert", zegt hij. "Dat betekent dat software het beter kan overnemen van mensen en betrouwbaarder is."

GEWENNING

Tijdens de test remden enkele bestuurders toch ook nog zelf, in plaats van de automatische remfunctie af te wachten. "Gewenning speelt daarin nog een rol. We merkten dat enkele bestuurders nog moesten wennen aan het feit dat ze de controle uit handen konden geven", zegt Peter Morsink, adviseur mobiliteit en verkeersveiligheid bij het Amersfoortse bedrijf RoyalHaskoninDHV.
Volgens de initiatiefnemers is het nu wachten op aangepaste Europese regelgeving om auto's zelfstandig de weg op te sturen. Op 14 april zitten de transportministers bij elkaar en dan wordt een belangrijke stap gezet voor de zelfrijdende auto's. Verwacht wordt dat de eerste volledig zelfrijdende auto's over vijf jaar op de weg rijden.

Tientallen zelfrijdende auto's zonder brokken over A2

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.