Utrechters staan stil bij nummer 14: "Cruijff was een geweldenaar"

Leo van Veen (midden) en Johan Cruijff (rechts) in hun tijd in Los Angeles
Leo van Veen (midden) en Johan Cruijff (rechts) in hun tijd in Los Angeles © ANP
UTRECHT - Ook de Utrechtse voetbalwereld staat stil bij het overlijden van voetballegende Johan Cruijff.
Leo van Veen is één van de weinige spelers die bij twee verschillende clubs samenspeelde met de donderdag overleden Johan Cruijff. Mister FC Utrecht leerde Cruijff eind jaren '70 kennen als medespeler bij de Los Angeles Aztecs. Later speelden de twee ook nog een seizoen samen bij Ajax.
"Cruijff was in zijn toptijd net zo dominant als Messi nu", zegt Van Veen. "Hij was een geweldenaar."
In de tijd dat de twee samenspeelden in de VS was Rinus Michels de trainer. "Toen was Johan iets meer op de achtergrond, want Michels was ook erg dominant. Bij Ajax was Aad de Mos de trainer, maar had Johan het voor het zeggen."
Ook Gert Kruys reageerde geschokt op het overlijden van 'El Salvador'. "Ik ben verbijsterd en verdrietig", zegt de oud-speler van FC Utrecht. "Cruijff, Van Hanegem en Neeskens waren mijn jeugdhelden, maar Cruijff was mijn grootste held. Ik had een enorme bewondering voor hem".
Cruijff scoorde in veel stadions. Op 24 april 1983 deed hij dat ook in de Galgenwaard tegen FC Utrecht.
Een ander Utrechts voetbalicoon, Hans Kraay senior, heeft 'minder' goede herinneringen aan Cruijff. Kraay senior speelde met DOS en Feyenoord tegen hem. "Dat waren meestal geen vrolijke dagen", memoreert hij in AD/UN, "Johan was een uitzonderlijk goede speler. Hij stond in de spits, ik achterin, maar eigenlijk liep hij nooit in de spits. Dan stond hij ineens voor of naast je. Hij is de beste speler die Nederland ooit heeft gehad."
Marco van Basten, de beste Utrechtse voetballer uit de geschiedenis, die Oranje in 1988 naar de Europese titel schoot, zegt fijne herrineringen te hebben aan de iconische nummer 14. "Hij was een prachtige elegante speler, die het leuk maakte om naar een ploeg te kijken. Hij was mijn idool."
Wesley Sneijder, de grootste Utrechtse voetballer van dit moment, reageert op Twitter. "Een legende is van ons heengegaan. Mijn diepste respect. Ik ben dankbaar voor de inspiratie die hij me gaf." Sneijder speelt vrijdag met het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Tijdens dat duel wordt in de 14e minuut stil gestaan bij het overlijden van Cruijff. Ook zal er niet gespeeld worden met rugnummer 14.

Leo van Veen haalt herinneringen op aan Johan Cruijff

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.