Cruijff was dicht bij overname FC Utrecht

UTRECHT - Johan Cruijff werd vooral bekend door zijn successen bij Ajax, Feyenoord en Barcelona. Wat veel mensen niet weten is dat de legendarische nummer 14 in 1988 zijn zinnen had gezet op FC Utrecht.
De NOS maakte een reconstructie van het onwaarschijnlijke verhaal. Eind maart 1988 wordt journalist Hans van Echtelt van het Utrechts Dagblad in vertrouwen genomen door trainer Han Berger. De boodschap: Johan Cruijff wil de club overnemen.

ONNOZELE JONGEN

Het verhaal klinkt ongeloofwaardig maar wordt via andere kanalen bevestigd. Van Echtelt moet wel knokken voor zijn reportage, want de primeur valt op 1 april. "Op de redactie vonden ze mij een onnozele jongen", zegt de journalist nu. "We hebben wel betere grappen gehoord." Ondanks dat staat de primeur op 1 april op de voorpagina.
De achtergrond van de overname van FC Utrecht door Cruijff is het ontslag bij Ajax. Cruijff heeft niets omhanden en voormalig minister Pieter Winsemius en jurist Eric Vilé, oud-bestuurder van de KNVB, komen met een plan om het noodlijdende FC Utrecht naar de hand van Cruijff te zetten.

TWINTIG MILJOEN

De club uit de Domstad lijkt ideaal door de centrale ligging, uitstraling en potentiële aanhang. Sponsors willen twintig miljoen op tafel leggen, mits Cruijff bij Utrecht blijft. Voorzitter Theo Aalbers wikt en weegt na een gesprek met Cruijff. Hij wordt niet warm van het idee voor een FC Midden-Nederland met een stadion nabij Woerden. Maar welke noodlijdende club weigert twintig miljoen gulden?
Cruijff maakt een lijstje met welke spelers hij wil aantrekken. John van Loen is de enige Utrechtse speler die past in de plannen voor een nieuw basiselftal. Nog vijf spelers mogen blijven, de rest moet weg. Cruijff stelt als deadline 14 april 1988. De lijst blijkt te optimistisch: de meeste spelers liggen onder contract of zijn intussen vastgelegd door andere clubs.

NIET ROUWIG

Niet lang daarna tekent Cruijff bij FC Barcelona. Aalbers krijgt een belletje van Vilé: het gaat niet door. Terugkijkend zegt de voorzitter: "Ik was er niet rouwig om, want het gaat toch om een echte volksclub. Maar ik heb ook geen nare smaak overgehouden aan de gesprekken met Cruijff. Het enige wat me écht is tegengevallen: dat hij niet zelf belde."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.