Abcoudenaar (91) ruilt steekkar in voor auto

De Abcoudenaar wandelt elke dag  naar het centrum met een zelfgemaakte steekkar.
De Abcoudenaar wandelt elke dag naar het centrum met een zelfgemaakte steekkar. © RTV Utrecht
ABCOUDE - In Abcoude kennen ze hem allemaal: Leen Brandse. De 91-jarige man wandelt elke dag van zijn huis naar het centrum met een zelfgemaakte steekkar. Bij de slager en bakker haalt hij oude broden op voor zijn schapen en ganzen.
Leen beheert een moestuintje op de Tafelbergweg, aan de rand van het dorp. In zijn schuur staan tonnen vol met brood. Aan de andere kant van de provincialeweg staan zijn schapen.

PITTIG

De vrolijke Leen heeft de afgelopen jaar wel wat pech gehad. Zo werd hij twee keer aangereden door een scooter. Maar ook met een blauw been, liep hij stug door het centrum.
Leen betrapte twee jaar geleden ook een inbreker in zijn tuin. "Die sloeg ik met mijn wandelstok op de grond", zegt hij. De pittige oude man moest voor de rechter komen, omdat hij was aangeklaagd door de inbreker. Maar hij de rechter was het met de zelfverdedigingsactie eens.

AUTO

Binnenkort neemt Leen afscheid van zijn steekkar. "Hij heeft zijn dienst bewezen, maar ik wil auto gaan rijden", vertelt hij. Brandse kreeg eerst een rijbewijs voor één jaar; "Veel te kort! Daar ging ik niet mee akkoord. Ik hem mij aan mijn ogen laten opereren en nu mag ik een rijbewijs van vijf jaar".


"Ik mag een rijbewijs hebben voor vijf jaar"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.