Groenewegen nieuwe financiële topman NS

UTRECHT - Bert Groenewegen wordt de nieuwe financiële topman van de NS. Hij volgt in september Engelhardt Robbe op, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde en deze week vertrekt.
Groenewegen bekleedde van 2010 tot 2015 dezelfde functie bij de Utrechtse kabelmaatschappij Ziggo. Daarvoor was hij financieel directeur en algemeen directeur van De Persgroep Nederland. Groenewegen krijgt bij NS een salaris "dat past binnen het beloningsbeleid" en ziet af van bonussen, aldus het Utrechtse spoorbedrijf.

NEVENFUNCTIES

Groenewegen moet nog wel afstand doen van een aantal bijbanen en zich daarnaast "inhoudelijk voorbereiden" op zijn nieuwe functie. De raad van commissarissen zal voor de periode tot medio september zorgen voor een "adequate" tussenoplossing.
Een nevenfunctie die Groenewegen alvast opgeeft, is zijn commissariaat bij Wereldhave. Daar vertrekt hij per 1 september, meldde het vastgoedbedrijf. Ook van zijn commissarispost bij financieel dienstverlener Intertrust moet nog blijken of die te combineren is met zijn nieuwe functie bij NS.

SCHANDALEN

Het spoorbedrijf ligt onder een vergrootglas na een reeks schandalen. NS raakte met name in opspraak door gesjoemel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Die affaire kostte de vorige topman Timo Huges de kop. Hij werd opgevolgd door oud-minister Roger van Boxtel.
In februari kreeg NS er in de persoon van Susi Zijderveld een derde directielid bij. Zij is met name verantwoordelijk voor risicobeheer en toezicht op naleving van de regels voor goed bestuur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.