Lopen voor Lyme rond Henschotermeer

WOUDENBERG - "Het lulletje Rozenwater onder de ernstige ziektes", zo noemt Berdien Renes uit Doorn de ziekte van Lyme wel eens. Ze is zelf patiënt en heeft gemerkt dat veel mensen geen idee hebben hoe ernstig de aandoening is. Om aandacht voor de ziekte te vragen heeft Renès het initiatief genomen een wandel-en hardloopevenement rond het Henschotermeer.
Aan 'Lopen voor Lyme' doen zaterdag 86 teams van 10 á 15 man mee; ieder team loopt voor een Lyme-patiënt. De afstanden bepalen ze zelf en of ze rennen of wandelen ook. In ieder geval lopen ze rondjes van 2,5 kilometer rond het Henschotermeer.

TWEE UUR OP DE BEEN

De chronische variant van Lyme die Berdien heeft, betekent dat de kwaliteit van leven laag is, vertelt haar broer Simon. "Ze ligt vrij veel in bed, komt weinig buiten en kan niet meer werken". Berdien is maar een uur of twee per dag op de been, vandaar ook dat Simon het woord voert over het evenement.
Zo ziek als nu is Berdien sinds ongeveer zes jaar, maar Lyme heeft ze al langer onder de leden, zegt haar broer. "De beet die de ziekte veroorzaakt, liep ze waarschijnlijk op rond haar 13de of 14de, maar het is lange tijd niet gesignaleerd. Vandaar dat de ziekte de ruimte heeft gekregen om chronisch te worden".
In Nederland bestaan wel behandelingen maar die schieten volgens Simon Renes soms tekort. "Er is veel meer maatwerk nodig en langdurige behandeling voor chronische patiënten". Intensieve behandeling in het buitenland wordt niet vergoed en dus is er geld nodig.

DONEREN

Hoeveel geld per persoon nodig is om behandeling mogelijk te maken is volgens Renes moeilijk te zeggen; dat verschilt sterk van patiënt tot patiënt. "De ene zoekt 5.000 euro om een bepaalde behandeling te volgen, de ander 20.000. Op de
van het evenement leggen de patiënten precies uit hoeveel ze tijdens Lopen voor Lyme hopen op te halen en wat er precies met het geld gebeurt.
Doneren kan via die site en natuurlijk kunnen mensen zaterdag ook komen kijken bij het Henschotermeer, zegt Simon: "Het is een prachtige omgeving, er is muziek, eten en drinken, kraampjes. Sowieso leuk om bij te zijn".

Simon Renes over de lijdensweg van zijn zus

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.