Campagne voor snel internet in buitengebied Ronde Venen

DE RONDE VENEN - Traag internet is een dagelijkse ergernis in het buitengebied van de gemeente De Ronde Venen. Daar moet binnenkort een eind aan komen. Als 60 procent van de betrokken inwoners zich opgeeft, wordt een glasvezelkabel aangelegd. De campagne daarvoor is woensdag begonnen.
Voor veehouders in het gebied is snel internet van levensbelang om hun dieren in de gaten te kunnen houden met beveiligingscamera's, zegt boerin Gerda Kool. Ook moet ze dagelijks veel gegevens naar het ministerie sturen en dat gaat nu niet snel.
Kool is ambassadeur van de campagne en heeft haar buren al gevraagd of ze mee willen doen. "De meeste mensen zijn geïnteresseerd, maar 60 procent halen wordt nog wel een kunst." De gebruikers moeten voor een nieuwe glasvezelkabel zo'n 10 tot 15 euro per maand extra betalen.

SCHOOLKINDEREN

Wethouder Anco Goldhoorn zegt dat niet alleen boeren met smart wachten op een snellere verbinding. "Snel internet is gewoon een basisbehoefte. Iedereen heeft kinderen, die moeten filmpjes downloaden en die moeten voor school aan het werk." Ook houden volgens Goldhoorn veel mensen in het buitengebied kantoor aan huis.
Het bedrijf DICO Breedband uit Waverveen zegt dat de aanleg van snel internet prima kan in het buitengebied, maar dat het flink duurder is dan in dorpen. "Vooral het graven kost veel geld vanwege de grote afstand tussen huizen. Dat is zo'n 3000 euro per huis. In De Ronde Venen kost dat naar schatting in totaal zo'n 12 miljoen euro."
Als 60 procent van de betrokken inwoners zich opgeeft, verwacht DICO Breedband dat snel internet in de zomer van 2017 voor het buitengebied een feit kan zijn. Overigens is De Ronde Venen niet het enige gebied met traag internet. Ook in andere delen van de provincie gaat dataverkeer niet snel.

Verslaggever Richard Grootbod staat bij een boerenbedrijf in Abcoude (1)
Verslaggever Richard Grootbod staat bij een boerenbedrijf in Abcoude (2)
Campagne voor snel internet buitengebied Ronde Venen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.