Utrechtse dak- en thuislozen in de knel

UTRECHT - De allerzwaksten in Utrecht hebben het moeilijk. Dat blijkt uit een rondvraag van RTV Utrecht onder zorginstellingen in de stad. De PvdA in Utrecht wil opheldering van het college van B en W.
Jongeren met problemen raken onnodig dakloos, uitgeprocedeerde asielzoekers staan op straat, en mensen met acute psychische problemen moeten eindeloos op hulp wachten. De problemen worden veroorzaakt door bezuinigingen op de zorg, maar ook door een schrijnend tekort aan betaalbare woonruimte in de stad.

WACHTLIJSTEN

Instellingen als het Leger de Heils, het Steunpunt Illegalen en De Tussenvoorziening in Utrecht bevestigen de problemen. De wachtlijsten voor de allerzwaksten zijn veel te lang. Dat komt onder andere doordat de hulpverlening verstopt raakt. Cliënten die toe zijn aan een volgende stap, kunnen niet doorstromen omdat er onvoldoende goedkope woonruimte is.
Ook aan plekken met begeleid wonen is een schrijnend tekort. Cliënten houden zo schaarse plekken bij de zorginstellingen bezet, waardoor nieuwe gevallen tussen wal en schip belanden.

BOUCHRA DIBI

PvdA-raadslid Bouchra Dibi denkt dat de oprichting van Buurtteams een rol speelt bij de huidige problematiek. "Die buurtteams werken sinds ruim een jaar, en doen veel goed werk. Maar ze hebben onvoldoende kennis in huis om echt moeilijke gevallen te behandelen. Toch gaat een groot deel van het beschikbaar budget naar de Buurtteams, terwijl juist geïnvesteerd zou moeten worden in de groep allerzwaksten. Die vallen daardoor buiten de boot."
Het raadslid denkt ook dat het tekort aan betaalbare woningen tot verstopping leidt, en ze pleit dan ook voor meer betaalbare woningen.

HAPERENDE DOORSTROOM

Hassan Slassi van Back Up helpt jongeren met meervoudige problemen. Hij merkt dat steeds meer jongeren bij zijn instelling aankloppen. Hij bevestigt dat doorstromen zeer moeizaam gaat. "Wij merken de laatste jaren dat we onze jongeren niet meer geplaatst krijgen in instellingen. De wachttijden lopen op tot wel een jaar tijd. Daardoor blijven de jongeren langer bij ons. Wij zijn geen opvang, en dus belanden die jongeren op straat. En door die haperende doorstroom moeten wij dus meer doen met hetzelfde geld."
Verantwoordelijk wethouder Diepeveen van GroenLinks Utrecht herkent de problemen. Hij zegt in een reactie dat 'er door de veranderende vraag druk staat op bepaalde voorzieningen'. Bouchra Dibi gaat binnenkort schriftelijke vragen stellen aan de wethouder.

Kwetsbare jongeren in de knel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.