Natte start Vrijmarkt; steeds meer publiek

PROVINCIE UTRECHT - In Utrecht is de traditionele Vrijmarkt dinsdag rustig van start gegaan, maar in de loop van de avond kwam er steeds meer publiek in de binnenstad. Toch was het door het slechte weer om 22.00 uur lang niet zo druk als vorig jaar. Toen moesten pleinen worden afgesloten. Dat is dit jaar niet aan de orde.
Toch lopen pleinen langzaam vol. Zo staat op het Vredenburg een podium met Nederlandstalige zangers en dat trekt veel mensen. "Het zijn van die korte buien waar we last van hebben. Als het even droog is, gaan de mensen weer de stad in", aldus de gemeente.
De verkopers zijn vooraf gewaarschuwd voor het natte en koude weer en hebben warme kleding, poncho's, dekentjes en kachels meegenomen. Er zijn nog veel lege plekken in het vrijmarktgebied, maar de verkopers die er zitten, zijn in opperbeste stemming.

DIKKE TRUI

Verslaggever Caroline Geijsman merkte bij de start dat veel deelnemers wel even twijfelden vanwege het slechte weer. Zanger Cor haakte vanwege het weer na dertig jaar bijna af. Maar de buurt heeft hem toch overgehaald, zegt hij tegen RTV Utrecht. "Gewoon een dikke trui aantrekken."
Warm aankleden is ook het advies van ambulancedienst RAVU. "Zorg dat je goed beschermd bent tegen de kou en probeer daar ook rekening mee te houden met het nuttigen van alcohol", zegt ambulanceverpleegkundige Willo Kraak. Hij rijdt op één van de twee nieuwe ambulancemotoren, waarmee patiënten beter te helpen zijn.

AFVAL

De gemeente heeft altijd de handen vol aan het vele afval, maar daar is dit jaar iets op gevonden. Er zijn speciaal voor Koningsdag afvalscheidingsstations aangelegd op de Sint Jacobstraat, Hopakker, Noorderbrug, Breedstraat, Wolvenplein en bij het Gregorius College. Verkopers krijgen speciale 'omkleedjes' waarop de spullen kunnen worden uitgesteld en daarna het afval makkelijker kan worden gescheiden.
Normaal gesproken komen zo'n honderdduizend bezoekers in de koningsnacht naar Utrecht. Vanwege de neerslag en kou lijkt dat dit jaar minder te worden. De Vrijmarkt in Utrecht duurt 24 uur en is woensdag om 18.00 uur ten einde.

Start Vrijmarkt met kachels en regenkleding

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.