Koningsdag rustiger door slecht weer

PROVINCIE UTRECHT - Koningsdag is dit jaar gepaard gegaan met wisselvallig weer. Dat had volgens de gemeente Utrecht tot gevolg dat er minder mensen naar de Vrijmarkt kwamen dan afgelopen jaren. De markt verliep gezellig en rustig, zegt een woordvoerster. Er zijn geen noemenswaardige incidenten voorgevallen en ook elders in de regio verliep alles prima.
Ondanks het wisselvallige weer, trokken toch veel mensen dinsdagochtend richting de Vrijmarkt in Utrecht. "Nu het zonnetje erbij is gekomen, zijn er steeds meer Utrechters die het erop wagen en de Vrijmarkt gaan bezoeken", vertelde verslaggever Richard Grootbod vanochtend. "Er zijn nog plekjes waar mensen hun kleedjes kunnen neerleggen om spullen te verkopen."
Utrecht had er toen al ruim 12 uur Vrijmarkt opzitten. De politie meldde geen grote incidenten tijdens de feestnacht. Rond 01.00 uur stopten de meeste activiteiten in de stad, maar bij studentenvereniging Unitas aan het Lucasbolwerk ging het feestje tot diep in de nacht door. De politie kwam langs omdat er teveel mensen binnen zouden zijn, maar uiteindelijk bleek dat mee te vallen. Op de Lauwerecht vloog een auto in brand. Mogelijk is het voertuig aangestoken.

GOUDESTEIN

Niet overal gingen de festiviteiten door tijdens Koningsdag. Het KNMI gaf waarschuwingscode geel af voor gladheid en hagelbuien en in meerdere gemeenten in de provincie werd daarom het programma aangepast. Zo gingen in park Goudestein in Maarssen de kinderspelen niet door omdat het veld te nat was.
De inwoners van Groenekan lieten zich door het weer niet afschrikken en namen deel aan ringsteken op paarden. "Dit is een geweldig festijn in Groenekan en een vaste traditie", vertelt burgemeester Arjen Gerritsen. "We maken een rondreis door de gemeente De Bilt en dit is een hoogtepunt. Iedereen loopt uit voor dit evenement."
Ook in Eemnes werden er ringen gestoken vanaf een wagentje dat werd voortgetrokken door een paard. In De Ronde Venen werden de ringen gestoken vanaf een tandem. En daar deed ook de lokale politiek niet onverdienstelijk aan mee.

BUNNIK

Odijk vierde Koningsdag in een grote feesttent. "We lunchen hier met een man of vierhonderd. De burgemeester zal het feest openen en een fanfare zal de muziek verzorgen", zegt Jan Maarten de Klein namens de Oranjecommissie. In de middag stonden er ook spellen op het programma. Zo konden kinderen met natte sponzen hun eigen ouders natgooien.
In Werkhoven werd dankbaar gebruik gemaakt van het koude weer. Kinderen konden schaatsen op een ijsbaan. Schaatsen waren gratis te leen.
Koningsdag in Cothen stond in het teken van de zeskamp met allerlei traditionele spellen, zoals zaklopen en spijkerpoepen. Ook de brandweer was aanwezig en kinderen mochten in een brandweerwagen een rondje maken.
In de Amersfoortse wijk Nieuwland opende burgemeester Bolsius het Oranjefeest. Burgemeester Kolff van Veenendaal liet woensdagochtend op Twitter weten dat Koningsdag in zijn gemeente goed is begonnen. Ook de gemeente IJsselstein liet via Twitter weten dat het feest prima verlopen is.
Eemnes had dit jaar hét Koningsdagspel van 2016: tonnetje steken, een soort ringsteken maar dan met tonnen. De activiteit trok veel bekijks.

Verslaggever Richard Grootbod bij studentenvereniging Unitas
Koningsdag op de Weerdsingel Oostzijde
Burgemeester Gerritsen bezoekt ringsteken in Groenekan
Grote middaglunch in feesttent Odijk
Zeskamp en traditionele spellen in Cothen
Tonnetje steken in Eemnes (1)
Tonnetje steken in Eemnes (2)
Van Zanen tijdens Koningsnacht
Koningsdag in de regio

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.