Boete voor sambaband wekt politieke wrevel

De boete van Samba Sabor.
De boete van Samba Sabor. © Samba Sabor
UTRECHT - De band Samba Sabor wilde zoals alle jaren muziek maken tijdens Koningsnacht in Utrecht, maar dit jaar werd dat de band onmogelijk gemaakt. De 12-koppige groep kreeg tot haar grote verbazing een boete van 180 euro. Ook raadsleden snappen de sanctie niet en stellen vragen aan het college van B en W.
"We traden dinsdagavond op in de Voorstraat en we werden na één nummer al gesommeerd te stoppen omdat we de doorstroom zouden verstoren", zegt Albert Moes van Samba Sabor. "Daarop zijn we naar de Stadhuisbrug gegaan." Volgens Moest stonden ze daar niemand in de weg. "Er reed zelfs een ambulance voorbij."
Maar de handhavers waren onverbiddelijk en Samba Sabor kreeg een boete van 180 euro plus 9 euro administratiekosten. Daarop is de band gestopt. "We kregen direct te horen dat als we zouden doorspelen onze instrumenten zouden worden ingenomen", zegt Moes. "Bovendien werd aangegeven dat nu één persoon is beboet, maar dat dan alle bandleden een boete zouden krijgen."

VERGUNNING

Moes begrijpt niet waarom ze gestraft zijn. "Misschien naïef, maar we hebben nog nooit een vergunning aangevraagd. We wisten ook niet dat die nodig is." Een andere sambaband loopt ook ieder jaar door de stad en die zijn dinsdagavond ook weggestuurd. De band merkte vorig jaar al dat de handhavers en politie strenger waren. "We werden vaker weggestuurd", zegt Moes.
Volgens de gemeente zijn er dit jaar nieuwe regels en mogen loslopende bands niet meer op de Utrechtse Koningsnacht spelen vanwege de drukte. Dat staat ook in de officiële beleidsregels die op 29 maart in het gemeenteblad zijn gepubliceerd: "Regel 6 1: Lopende muziekgezelschappen, zoals bijvoorbeeld brassbands, zijn niet toegestaan." De band was volgens de woordvoerder ook gewaarschuwd dat die regels er zijn, maar ging elders toch verder spelen.

RAADSVRAGEN

Samba Sabor krijgt steun van raadsleden. Op Twitter en Facebook geven politici aan dat het handhaven lijkt te zijn doorgeslagen.
"Ik moet er om lachen, maar het is eigenlijk om te huilen. Regels prima, maar regels moet je ook flexibel kunnen toepassen. Als je weet dat mensen muziek maken, ook kinderen, dan ga je toch geen boetes uitdelen? Dat is toch raar", zegt PvdA-raadslid Bouchra Dibi.
VVD, GroenLinks, D66 en PvdA werken aan raadsvragen.

Albert Moes van Samba Sabor: "We willen gewoon gezelligheid maken"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.