Tonnetje steken in Eemnes erg populair

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Tonnetje steken in Eemnes heeft op Koningsdag erg veel publiek getrokken. Het zag zwart van de mensen, zei verslaggever Richard Grootbod die erbij stond. Ook kwam er veel pers op het evenement in de Kerkstraat af, dat afgelopen week door het publiek werd verkozen als hét Koningsdagspel van 2016.
Bij Tonnetje steken laat een deelnemer zich met een stok in zijn handen in een karretje over twee rails naar beneden rollen. Halverwege is een kantelbaar tonnetje opgehangen, dat gevuld is met water. Onder het tonnetje hangt een plank met een gat of een ring. De bedoeling is dat de deelnemer de stok daar doorheen steekt.
Wie raakt steekt heeft gewonnen, wie mis steekt heeft verloren. De deelnemer loopt grote kans dat het tonnetje kantelt en dat hij een flinke plens water over zich heen krijgt, tot hilariteit van de kijkers. De spelers konden woensdag meedoen op een nieuw parcours en reden met een goudkleurig karretje naar beneden.
Het spel wordt niet alleen in Eemnes gespeeld, maar is populair in heel Nederland. In Schiedam wordt al meer dan 20 jaar een Nederlands Kampioenschap tonnetje steken georganiseerd.

Verslaggever Richard Grootbod bij Tonnetje steken (1)
Verslaggever Richard Grootbod bij Tonnetje steken (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.