Gemeenten krijgen 500 miljoen euro voor opvang asielzoekers

PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten krijgen er een kleine 500 miljoen euro bij om asielzoekers die in ons land mogen blijven, beter en sneller in de samenleving te laten opgaan. Het kabinet heeft daarover een akkoord gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Utrecht was een van de gemeentes in het land die onlangs van de overheid eisten dat ze meer geld zouden krijgen voor de integratie van statushouders.
Met de 500 miljoen euro moeten over een periode van 2 jaar zo'n 43.000 asielzoekers geholpen worden met integreren. De overeenkomst tussen kabinet en VNG voorziet er onder meer in om zogenoemde statushouders eerder de Nederlandse taal te laten leren en sneller aan de slag te laten gaan op school en op de arbeidsmarkt. Ook mogen ze vrijwilligerswerk gaan uitvoeren.
Naast het uitkeren van 500 miljoen euro wordt er ook een trucje uitgehaald met de bijstandsuitkeringen waardoor gemeenten nog meer financiele ruimte krijgen. Zo'n 175 miljoen euro voor bijstand wordt namelijk vooraf door het Rijk uitgekeerd. Normaal moet de gemeente dat geld voorschieten en wordt het pas achteraf door het Rijk vergoed.

BRANDBRIEF

Utrecht schreef onlangs samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een
over de opvang van asielzoekers. De vier grote steden dreigden de afspraak over huisvesting van bijna 8000 asielzoekers met een verblijfsvergunning niet na te komen. Ze eisen honderden miljoenen euro's extra.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.