Structureel te weinig geld voor ICT-voorzieningen Baarn

BAARN/SOEST - Baarn moet flink in de buidel tasten voor het uitbesteden van ICT. Dat blijkt uit een brief van het college aan de raad. De komende jaren gaat het om ruim drie ton aan structurele en incidentele kosten.
Baarn heeft de ICT ondergebracht in de regionale ICT-dienst Utrecht. Aan die overkoepelende organisatie doen ook Soest, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug mee. Het idee was dat de gemeenten door samenwerking een half miljoen per jaar op ICT besparen, maar dat is nog niet het geval.
Na de invoering ontstonden verschillende problemen. Daar is onderzoek naar gedaan en nu blijkt dat er te weinig mensen werken en dat de kennis in de organisatie onvoldoende is. In een advies om de problemen op te lossen staat dat er vier extra arbeidsplaatsen nodig zijn en dat er geld nodig is om mensen op te leiden en extern advies in te huren.
Het college schrijft onder meer dat er in 2016 een extra bedrag nodig is van 133.000 euro. In 2017 gaat het om een bedrag van 112.000 euro in na 2018 gaan de lasten structureel omhoog met 103.000 euro.
De gemeente Baarn constateert dat tegenvallers en strengere eisen de oorzaak zijn, maar dat er ook goede dingen zijn gebeurd op ICT-vlak, die zonder de regionale ICT-dienst niet van de grond waren gekomen. Wel waren de plannen vooraf te rooskleurig en was de ingeboekte bezuiniging te voorbarig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.