Expositie over 'moffenmeiden' in Utrechts Volksbuurtmuseum

UTRECHT - Vanaf komende zondag is in het Utrechtse Volksbuurtmuseum een bijzondere expositie te zien over vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aanpapten met bezetters.
'Geknipt voor de vijand - 'Moffenmeiden' door de ogen van de omstanders' heet de expositie. Vrouwen die het tijdens de bezetting aanlegden met Duitsers werden na de bevrijding vernederd, ontdaan van kleding en sieraden en kaalgeschoren.
De 85-jarige Ton Bernsen maakte het van dichtbij mee op de Utrechtse Herenweg. "Ze sloegen de ruit van de slagerij in en toen werd dat meisjes naar buiten gesleurd. Ze werd op een kar gehesen en met een oude tondeuse kaal geschoren. Dat was echt schokkend. Mijn moeder rukte de sieraden van haar arm. Mijn vader riep nog dat dat niet kon."
Verhalen zoals die meneer Bernsen zijn opgetekend in de expositie in het Volksbuurtmuseum. Ook is er film- en fotomateriaal te zien van de massale volksgerichten.

OMSTANDERS

Initiatiefnemer van de expo is Rianne Oosterom. Zij sprak met tientallen ooggetuigen en deelnemers. "Op de foto's zijn veel lachende en joelende gezichten te zien. Het alsof iedereen achter dit soort volksgerichten stond. Maar tijdens de gesprekken kwam ik erachter dat veel mensen er toen al een vervelend gevoel bij hadden. Als ze er op terugkijken zijn er niet trots op."
Meneer Bernsen hoopt dat mensen de expositie massaal gaan bezoeken, want ruim zeventig jaar na de bevrijding maken we volgens hem nog dezelfde fouten. "Men neemt nog steeds het recht in eigen handen. Dat zie je nog steeds gebeuren. Ik kan alleen maar als boodschap meegeven: doe niet wat zij ons hebben aangedaan.

Rianne Oosterom over de expositie
Het indrukwekkende verhaal van Ton Bernsen, die zag hoe 'moffenmeiden' werden aangepakt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.