OM: extra onderzoek ruitensloper onnodig

NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie vindt extra onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van John S. niet nodig. Volgens justitie is zijn de aanwezige rapportages van specialisten voldoende. S. staat terecht omdat hij in februari van dit jaar in zijn woonplaats meerdere autoruiten insloeg en een agent mishandelde. De rechtbank besloot de zaak aan te houden voor nader onderzoek.
De rechter wil weten of er nog andere vormen van behandeling mogelijk zijn voor de verdachte. Bij de formulering van de eis gaf het OM eerder aan dat het nader onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de verdachte niet noodzakelijk vindt.
Om recidivegevaar te voorkomen, zijn andere behandelingsvormen niet voldoende, aldus het OM. Volgens justitie zijn de forensisch deskundigen helder in hun advies en is tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

SPIJT

S. stond dinsdagochtend terecht voor de rechtbank in Lelystad. Volgens verslaggever Kees Hoogendijk was S. welbespraakt, maar maakte hij ook een verwarde indruk tijdens de rechtszaak. Hij gaf aan spijt te hebben van zijn daden.
"Het spijt me verschrikkelijk, ik zat in een psychose." Volgens hem was hij zichzelf niet toen hij een auto te lijf ging met een breekijzer. "Ik dacht dat hij het op mij gemunt had", aldus de verdachte.
De rechter las ook een verklaring voor van een agent. "De verdachte sloeg mij zeker vier keer. Ik heb de slagen zoveel mogelijk kunnen ontwijken", aldus de agent in de verklaring. Tijdens de overmeestering verzette de verdachte zich hevig tegen zijn aanhouding.

DEPRESSIE

S. verklaarde dat hij langdurig depressief was, maar dat het nu weer beter met hem gaat. De Nieuwegeiner werd al eens eerder vervolgd, hij zou toen tbs met dwangverpleging hebben ontvangen. De verdachte denkt dat hij nu gezond is. "Heeft opname dan zin?" vroeg hij tijdens de zitting aan de rechtbank.
Volgens de rechter gebruikt de verdachte medicijnen en nam S. in het verleden zijn medicijnen onregelmatig. Dat ging in combinatie met drugsgebruik. Hij had verder een hechte band met zijn oma, die als een soort moeder fungeerde. Volgens S. ging het niet goed met zijn oma toen hij toesloeg in Nieuwegein.

GEVAARLIJK

Forensisch deskundigen verklaarden dat John S. steeds gewelddadiger en gevaarlijker wordt. Zij adviseerden om John S. tbs met dwangverpleging te geven. De reclassering sloot zich aan bij dit advies.
De Nieuwegeiner zei het niet eens te zijn met de hulpverleners. "Ik heb nog nooit eerder dit soort geweld gebruikt", aldus S. De rechter bevestigde dat verdachte lange tijd delictvrij is geweest. De verdachte zei liever onder behandeling te willen blijven bij Altrecht. Medicatiegebruik kan hem in de hand houden, aldus S.
De Nieuwegeiner vertelde ook aan de rechter dat hij goede contacten onderhoudt met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Zo zou hij geholpen hebben om twee Utrechtse moordzaken op te lossen.

PSYCHIATER

Ook de behandeld psychiater sprak dinsdagochtend. Volgens de psychiater kan de verdachte ook buiten een psychiatrische instelling behandeld worden met de juiste medicijnen.
De psychiater beantwoordde gedetailleerde vragen van de advocaat en rechters over de werking van de huidige medicatie en vorm van behandeling die de Nieuwegeiner krijgt. Op de vraag van de officier van justitie of tbs met dwangverpleging verantwoorder is, kon de psychiater geen antwoord geven.

BEGELEIDER

Ook de begeleider van S. mocht zijn licht over de zaak laten schijnen. Hij gaf aan dat de hulpverlening rond zijn cliënt beter had gemoeten. Signalen hadden volgens hem eerder herkend moeten worden.
Toch liet S. zich de afgelopen periode van zijn betere kant zien, verklaarde zijn begeleider. "Het laatste jaar herkende ik hem niet meer terug, hij was veel milder geworden." Over de geweldsuitbarsting in Nieuwegein was hij zeer verrast. "Garanties kunnen we niet geven, maar ik zou het aandurven met ambulante hulp", aldus de begeleider.

VERKEERSRUZIE

S. was in februari betrokken bij een
op de Sperwerlaan. Hij zou met een stok een autoruit kapot geslagen hebben en zijn weggereden. Kort daarna sloeg hij toe op het Van Herwijnenplantsoen, waarbij meerdere auto's werden vernield.
Agenten zagen de man kort daarop lopen op de Adriaen van Ostadehage in de wijk Galecop. Met een breekijzer sloeg hij een autoruit kapot van een onopvallende politieauto waar een agent in zat. Met veel geweld werd S. uiteindelijk overmeesterd en opgepakt.
In totaal werden zeker tien aangiftes gedaan door mensen van wie de autoruit of de ruit van de woning vernield was. Ook deden vijf agenten aangifte van onder andere poging doodslag en bedreiging.
Op 1 juli wordt de zaak verder behandeld.

Reportage over de Nieuwegeinse ruitensloper

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.