"Stichtse Vecht stelt besluit vluchtelingenopvang uit"

STICHTSE VECHT - Stichtse Vecht heeft nog geen besluit genomen over de opvang van vluchtelingen. De gemeente kreeg in januari veel kritiek van inwoners op de plannen van een nieuw asielzoekerscentrum in Breukelen.
Sinds het plan voor opvang aan de Merwedeweg werd verworpen, is het stil in de gemeenteraad. Volgens de SP, de partij die niet vertegenwoordigd is in de raad, stopt de gemeente het onderwerp uit angst voor kritiek in de doofpot.
"Wij als SP schamen ons diep dat de gemeente waar wij wonen niet in staat is om met een fatsoenlijk voorstel te komen", zegt SP'er Gerard Bosman. "Er is een enquête geweest onder inwoners en die zijn voor kleinschalige opvang. Dan zou ik zeggen: gemeente, grijp dit met beide handen aan en doe dat."

DRAAGVLAK

De VVD in Stichtse Vecht wil het onderwerp eerst even laten rusten, zodat er draagvlak kan worden gecreëerd. Vluchtelingen zullen pas na de zomer op hulp kunnen rekenen vanuit Stichtse Vecht. "Het liefst willen we nu een aantal kleine opvanglocaties verspreiden in de gemeente".
Maar volgens wethouder Van der Horst is dat niet mogelijk. "Als we meerdere kleine locaties willen, draait de gemeente voor de kosten op, niet het COA. En dat geld hebben we niet". Dus gaat de gemeente zich voorlopig alleen focussen op statushouders.
ChristenUnie/SGP vindt dat Stichtse Vecht ook hulp moet bieden aan vluchtelingen zonder status. De partij gaat daarom alsnog vragen stellen aan het college over de mogelijkheden.

De reportage in UVandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.