Utrechtse studenten plassen uit raam IBB-complex

Studenten moeten naar buiten om te douchen of de wc te gebruiken.
Studenten moeten naar buiten om te douchen of de wc te gebruiken. © RTV Utrecht
UTRECHT - De grondige verbouwing van studentencomplex IBB maakt het er momenteel "onleefbaar". Dat zeggen bewoners. Studentenhuisvester SSH renoveert momenteel de keukens en badkamers in het gebouw. Naar de wc gaan en douchen moet nu buiten en koken kan niet.
"Zeker de eerste twee weken was het niet leefbaar", zegt Guido Lammers. "Er was teveel herrie". Huisgenoot Stefan vult aan: "We hebben door een verbouwing aan een ander pand ook meer overlast gehad."

KELDER

Het studentencomplex is sterk verouderd. SSH is dus niet voor niets bezig met een grondige renovatie. Guido en Stefan moeten het nog zo'n vier weken uitzitten in de kelder, wat op het moment gebruikt wordt als tijdelijke gemeenschappelijke ruimte. Na die weken is hun woning weer klaar. Het complete renovatieproject duurt nog 7 maanden.
SSH vond het niet nodig om de studenten ergens ander onder te brengen en probeert de studentenbuurt leefbaar te houden. Woordvoerder Annemiek van Vondel: "Er zijn wel voorzieningen getroffen zodat de studenten kunnen wonen zoals ze dat al deden." Zo werden voor de deur grote sanitaire blokken geplaatst.

TANDENPOETSEN

Studente Sanna vindt het niet erg om naar buiten te moeten om haar tanden te poetsen. "Het wordt ook gewoon schoongemaakt." Hoewel ze het niet ziet zitten om 's avonds naar buiten te gaan om te plassen of douchen vindt ze de renovatie verder niet echt een probleem. "We krijgen er een mooie badkamer voor terug!"
De heren hebben een oplossing voor het WC-probleem. Meerdere mannelijke bewoners plassen gewoon uit het raam, "Dat gebeurt weleens", zegt Stefan.

BOUWGRUIS

Koken is het grootste probleem. In de gemeenschappelijke ruimte van Sanna staan twee kookplaten op de grond en bij de jongens zijn ze in een krappe ruimte gezet. Op de hitteplaten en eromheen ligt bouwgruis.
Sanna: "De meeste eten nu toch maar uit een pakje of de magnetron." Guido heeft gisterenavond Chinees besteld en kan daar nog wel even op vooruit: "Je bestelt Chinees, want koken is niet echt mogelijk hier en het is altijd teveel."

Bekijk hier de reportage uit UVandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.