Ruim 25 graden: Eerste landelijke zomerse dag

PROVINCIE UTRECHT - Voor het eerst dit jaar is het in De Bilt warmer dan 25 graden. Daarmee is zaterdag 7 mei de eerste landelijke zomerse dag. Vrijdag bleef de temperatuur in onze regio nog hangen op 24 graden.
Het bereiken van de eerste zomerse dag op 7 mei is relatief vroeg. Sinds 1901 werd deze grens gemiddeld bereikt op 19 mei. Vorig jaar beleefden we de eerste zomerse dag op 11 mei. De vroegste datum waarop het 25 graden werd, is 14 april 2007.

KOUD WATER

De trek naar het water kwam zaterdag langzaam op gang. De bosbaden en plassen in onze regio spraken wel van een relatief rustige ochtend. Maar in de middag kwamen er veel zwemliefhebbers verkoeling zoeken in onder meer de bosbaden van Leersum en Amersfoort en de Maarsseveense Plassen.
Op de meeste plaatsen gold overigens wel een waarschuwing voor het koude water. Bosbad De Vuursche lijkt de grote verliezer dit weekend: zij gaan volgende week pas open.

EEMLIJN

Niet alleen in het water werd zaterdag verkoeling gezocht, maar ook op het water. Zo maakten veel fietsers gebruik van de Eemlijn. Deze boot vaart van Amersfoort over de Eem naar Spakenburg en Huizen en weer terug.
Terrasliefhebbers in de Utrecht kunnen zaterdagavond langer van het warme weer genieten. De terrassen in de binnenstad mogen vanwege de zomerse temperaturen een uur langer openblijven. In Amersfoort kan tot laat worden genoten van culinaire hoogstandjes tijdens Proef Amersfoort.

REST VAN EUROPA

Overigens vormt Nederland, samen met Duitsland en België, zaterdag de warmste regio van Europa. In de landen rond de Middellandse Zee is het een stukje koeler, aldus MeteoGroup.
Geniet u van het warme weer in de provincie? Stuur ons uw foto: nieuws@rtvutrecht.nl. Wellicht komt uw foto op onze website of in ons nieuwsprogramma U Vandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.