"Lucht Utrecht schoner dan Amsterdam"

UTRECHT - Milieudefensie heeft het afgelopen jaar in Utrecht geen overschrijding van de concentratie stikstofdioxide gemeten. In de andere grote steden is de luchtkwaliteit een stuk slechter, staat in een rapport van de milieuorganisatie.
Sinds vorig jaar meet Milieudefensie in twaalf steden de luchtkwaliteit. In Utrecht is onder meer op de Vleutenseweg, Amsterdamsestraatweg, Potterstraat, Waterlinieweg en Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) gekeken hoeveel stikstofdioxide (NO2) wordt uitgestoten. En dat valt binnen de Europese normen, aldus Milieudefensie.
Utrecht doet het beter dan andere steden omdat de stad al een integraal pakket aan maatregelen heeft, zegt Anne Knol van Milieudefensie. "Utrecht heeft een milieuzone ingesteld als eerste van het land, ook voor de meest vervuilende personenauto's. Maar ook verder richt Utrecht zich op een meer autoluwe stad."

VIES

Toch is er in Utrecht ook werk aan de winkel, want de Europese normen zijn volgens de milieuorganisatie niet voldoende om de gezondheid van inwoners te beschermen. Knol zegt dat onder meer de Amsterdamsestraatweg en de Kaatstraat nog erg vies zijn.
Milieudefensie wil eerst dat de steden aan de Europese norm voldoen, maar daarna zorgen voor een veel betere luchtkwaliteit. "Iedereen weet wat er moet gebeuren: schonere auto's, minder hard rijden en veel vaker op de fiets of met de trein", zegt Knol.
De slechtste lucht is bij de Amsterdamse Stadhouderskade. Ook in Den Haag, Rotterdam en Maastricht zijn er straten die ver boven de norm scoren.

Anne Knol van Milieudefensie: Utrecht doet het beter vanwege de milieuzone

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.