Zeer grote brand op industrieterrein De Hoef Amersfoort

AMERSFOORT - Op industrieterrein De Hoef in Amersfoort is vrijdagochtend vroeg rond 2.00 uur een grote brand uitgebroken. Een deel van het gebied is afgezet omdat veel asbest is vrijgekomen. Het opruimen gaat dagen duren.
Buurtbewoners moesten lange tijd ramen en deuren gesloten houden en de ventilatie uitzetten. Naast het asbest kwam ook veel rook vrij bij de brand, die een gebouw compleet in de as legde. Niemand is gewond geraakt.
Rond 11.30 uur is bekendgemaakt dat het opruimen van de asbestdeeltjes zeker dagen gaat duren. Tientallen schoonmakers (de bekende mannen met witte pakken) zijn opgeroepen om mee te helpen. Het asbest is niet in woonwijken terechtgekomen.
Het vuur is inmiddels onder controle. Een loods op de Hoefseweg met daarin een kinderdagverblijf, een meubelzaak en een autobedrijf is compleet verwoest.

INDUSTRIETERREIN AFGEZET

Het complete industrieterrein is vanaf station Schothorst afgezet door de brandweer, inmiddels is een deel weer open. Tussen Amersfoort en Barneveld reden enige tijd geen treinen, maar het verkeer is inmiddels hervat. Over eventuele gezondheidsgevaren is nog weinig bekend. Eén woning in de buurt is ontruimd, het gaat om zes bewoners.
Ouders die gebruik maken van de kinderopvang op De Hoef zijn gebeld dat hun kinderen thuis moeten blijven. Vlakbij de brand is ook een hondenopvang, maar waarschijnlijk zijn daar alleen overdag dieren.
Tijdens de brand waren flinke knallen te horen. De brandweer schaalde op naar grip 1 en rukte met veel blussers en meer dan tien wagens uit.

VERBODEN TOEGANG

In het gebied dat is afgezet zijn meerdere bedrijven gevestigd. Sommige zijn onbereikbaar. Mensen kunnen op het industrieterrein voorlopig nog niet aan het werk. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

COMMUNICATIE

Er werd een NL Alert uitgegeven, maar op Twitter klagen sommige mensen dat ze de waarschuwing niet hebben gehad. De gemeente Amersfoort is telefonisch bereikbaar via het nummer 14033 voor mensen die vragen hebben over de brand. Ook houdt Amersfoort een
bij.

Brandweerwoordvoerder Jelle Mulder over de brand
RTV Utrecht-verslaggever Richard Grootbod is op de plek van de brand: "De verwoesting is totaal"
Richard Grootbod beschrijft wat hij ziet op het afgebrande industrieterrein
Verslaggever Richard Grootbod op locatie in gesprek met de brandweer: "Asbest is nu de grootste zorg"
Brandweer blust grote brand in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.