"Veel terreurkennis en capaciteit weggelekt"

UTRECHT - Veel kennis en ervaring op het gebied van de bestrijding van terrorisme is de afgelopen jaren in Nederland verloren gegaan. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht.
In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie evalueerden ze het beleid tussen 2011 en 2015.
Volgens de onderzoekers zijn in tijden van een minder zichtbare dreiging en minder politieke aandacht, zoals tot 2013 het geval was, de benodigde capaciteit, contacten en kennis weggelekt.

OPBOUWTIJD

Omdat het dreigingsniveau de afgelopen tijd weer toenam, zijn er weer trainingsprogramma's opgestart en is er nationaal en lokaal veel actie ondernomen. Maar dit vraagt volgens de onderzoekers veel opbouwtijd omdat zaken waren ontmanteld.
De universiteit adviseert daarom de benodigde aandacht, capaciteit en kennis altijd te borgen, ook wanneer de dreiging weer afneemt. In de Volkskrant zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dat hij zich grotendeels in het onderzoek herkent.

TIJDIG

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is blij met het onderzoek. Hij denkt dat er op tijd is ingegrepen om te voorkomen dat te veel kennis is weggelekt over terrorisme in een periode dat daar in de politiek minder aandacht voor was. Dat zei hij vrijdag voor het begin van de ministerraad.
Het kabinet bezuinigde na het aantreden van Plasterk eind 2012 nog wel fors op de AIVD. In de jaren daarna is dat teruggedraaid. Maar de Algemene Rekenkamer stelde vorig jaar in een rapport dat de inlichtingendienst nog jaren bezig zal zijn om de gevolgen te herstellen die zijn ontstaan door die bezuiniging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.