Nieuwe wet: geen rookwaren onder 18

UTRECHT - De nieuwe Tabaks- en rookwarenwet is vrijdag in werking getreden. Zo staan er nu afschrikwekkende foto's op pakjes rookwaren en e-sigaretten met nicotine mogen niet meer verkocht worden aan jongeren onder de 18. Ook zijn sigaretten met smaakjes vanaf nu verboden.
Om mensen te helpen met stoppen met roken heeft staatssecretaris Van Rijn vrijdag bij het Utrechtse Trimbos Instituut de website ikstopnu.nl gelanceerd. De website laat niet zozeer zien wat de gevolgen zijn van roken, maar geeft rokers praktisch advies om te stoppen.
Arts Esther Kroes van Trimbos is blij met de nieuwe wet omdat er nu jaarlijks 20.000 Nederlanders sterven aan de gevolgen van roken. Zo'n 23 procent van volwassenen rookt nog steeds en ze hoopt dat de nieuwe site die helpt met stoppen.

GEWENNING

Kroes zegt dat afschrikwekkende foto's met rotte tanden en zwarte longen op de lange termijn wel degelijk helpen, maar sigarenboer Leo de Groot uit Utrecht denkt dat gewenning snel optreedt.
De sigarenboer ligt niet wakker van de wet. "In 1994 kreeg je voor het eerst teksten op de pakjes. Ik ben me te pletter geschrokken", zegt hij. "Maar wat is het gevolg: binnen drie weken is iedereen gewend!"
De Groot noemt de wet betuttelend. "We weten dat het niet goed is voor je gezondheid, maar dat is wel meer niet. Koffie en cola, noem het maar op", zegt de winkelier.
Betuttelend of niet. Staatssecretaris Van Rijn is duidelijk: hij wil op termijn een rookvrij Nederland.

Arts Esther Kroes van Trimbos is blij met de nieuwe wet
Nieuwe Tabaks- en rookwarenwet in werking getreden
Dokter Ted zegt dat het hoog tijd wordt om te stoppen met roken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.