Wethouder: Amersfoorters willen vluchtelingen helpen

AMERSFOORT - Bedrijven en scholen op industrieterrein De Hoef in Amersfoort willen meehelpen om vluchtelingen te activeren als daar een azc daar komt. Wethouder Houwing vertelde dinsdagavond aan de gemeenteraad dat daar draagvlak voor is.
De gemeente heeft meerdere locaties op het oog voor een asielzoekerscentrum 'plus' waar vluchtelingen ook al kunnen deelnemen aan de samenleving. De Lichtpenweg op De Hoef is er daar één van. Ook het COA en de eigenaar van het gebouw willen helpen met activiteiten voor de asielzoekers.

COMPENSATIE

De wethouder vertelde ook dat eind deze maand een besluit valt over het akkoord dat gemeentes met het Rijk hebben gesloten over financiële compensatie voor het huisvesten van vluchtelingen met een status. De 32 betrokken gemeentes rekenen nog na wat de 90 miljoen euro die het Rijk biedt voor het huisvesten van 14.000 statushouders precies betekent.
Volgende week starten de voorbereidende werkzaamheden voor de tijdelijke opvang van 300 vluchtelingen bij het huidige azc aan de Barchman Wuytierslaan. De asielzoekers in die noodopvang krijgen de mogelijkheid om zelf te koken en er worden activiteiten aangeboden. Eind augustus moeten de asielzoekers erin kunnen; ze blijven maximaal twee jaar.

AANTIJGING

De SP en GroenLinks waren kritisch op de wethouder. Ze verwijten de gemeente niet pro actief te zijn en dat het allemaal te lang duurt. De wethouder ging hier fel tegenin. "U heeft gelijk dat het lang duurt. Maar volkomen ongelijk dat wij achterover leunen. Die aantijging klopt niet."
Bij Zon en Schild in Amersfoort is plek voor 120 alleenstaande minderjarige asielzoekers; tot nu toe zijn twintig van die plekken gebruikt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.