Zorgen in Leusden over schrappen buslijnen

LEUSDEN - Steeds meer Leusdenaren maken zich zorgen over aanpassingen in het busvervoer. Vanaf december wordt het dorp niet door twee, maar door één buslijn bediend.
Vervoersmaatschappij Syntus is vanaf 11 december verantwoordelijk voor het busvervoer in de regio Amersfoort. De twee belangrijkste buslijnen die het dorp verbinden met station Amersfoort moeten plaats maken voor een nieuwe lijn.
De nieuwe lijn gaat acht keer per uur in de spits rijden in plaats van twee keer per uur. Bovendien is de route ingekort, waardoor reizigers sneller van Leusden naar Amersfoort worden vervoerd.

MOBILITEIT

Consequentie van de nieuwe dienstregeling is dat er haltes gaan verdwijnen, zoals die bij woonzorgcentrum 't Hamersveld. Veel ouderen maken gebruik van deze halte en moeten straks veel verder lopen om de bus te nemen. Dat geldt ook voor bewoners van de 55-pluswoningen naast het woonzorgcentrum.
"Voor ons is dit echt een probleem. Wij maken veel gebruik van de bus omdat mijn man slecht ter been is. Als de halte verdwijnt dan beperkt dat onze mobiliteit enorm", aldus Ingrid Saul, die in een van de appartementen bij het woonzorgcentrum woont.

PETITIE

De Socialistische Partij is een petitie begonnen om aandacht te vragen voor dit probleem. In korte tijd zijn al meer dan 1500 handtekeningen opgehaald.
SP-bestuurslid Ruud Stuivenberg zegt dat de marktwerking in het openbaar vervoer de oorzaak is van het verdwijnen van bushaltes. "Er wordt ingezet op lijnen waar veel reizigers gebruik van maken, waardoor daar veel inkomsten zijn. Daar waar minder reizigers opstappen, verdwijnt het openbaar vervoer."
De socialisten krijgen steun van de Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden, de plaatselijke koepel van ouderen- en gehandicaptenbonden. Ook de gemeente heeft inmiddels een brief met de zorgen gestuurd naar de provincie, die verantwoordelijk is voor het busvervoer.

RECHTZAAK

De huidige vervoerder Connexxion heeft een rechtszaak aangespannen tegen Syntus, omdat de mededingingswet mogelijk zou zijn overtreden. Binnenkort doet de rechter hierover uitspraak en tot die tijd wil zowel Syntus als de provincie Utrecht niet reageren op de zorgen in Leusden.
Een woordvoerder van de provincie laat wel weten dat er altijd aanpassingen mogelijk zijn als er problemen zijn met een bepaalde dienstregeling.

Zorgen Leusden over schrappen buslijnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.