"Tijd voor de waarheid over Zwarte Jannetje"

VEENENDAAL - Het is hoog tijd dat het echte verhaal over sekteleidster Zwarte Jannetje uit Veenendaal verteld wordt. Dat zegt de Veenendaalse historicus en Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP.
Het is bijna honderd jaar geleden dat Jannetje Hootsen overleed. Van de zogenoemde 'Bruid van Christus' bestaan mogelijk nog brieven of zelfs foto's, maar waar die zijn is een mysterie.

FENOMEEN

Jannetje Hootsen was een eeuw geleden een fenomeen in een groot deel van de provincie. Ze moet een prachtige vrouw zijn geweest, met donkere ogen en diepzwart haar. Daaraan dankte ze de naam 'Zwarte Jannetje' waaronder ze bekend is geworden.
De vrouw woonde in het mooiste pand van Veenendaal dat speciaal voor haar werd gebouwd aan de huidige Prins Bernhardlaan. Ze had een groep volgelingen, met name in de omgeving van Polsbroek en Benschop.

WILDE SAMENKOMSTEN

In het boek 'Geschiedenis van het Christelijk en Kerkelijk leven in Nederland' uit 1900 wordt een aantal bladzijden aan haar gewijd. Zo zou het er soms wild aan toe zijn gegaan op de samenkomsten ter ere van de Veenendaalse. Het gegil en gejoel zou huizenver te horen zijn geweest.
In het behoudende Veenendaal van toen was de afwijkende Jannetje niet erg geliefd. Huizen van volgelingen werden soms vernield. De boerderij van een volgeling uit Polsbroek zou zelfs in brand zijn gestoken.

GEVOELIG

Tot op de dag van vandaag is de geschiedenis voor nabestaanden soms nog gevoelig. Kamerlid en Veenendaler Roelof Bisschop is bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis rond Jannetje en schreef al verschillende keren over haar namens de Historische Vereniging Veenendaal.
De politicus woont pal naast de plek waar het huis van Jannetje tot zo'n veertig jaar geleden stond. Bisschop is ervan overtuigd dat er ergens nog meer informatie moet zijn over de 'profetes'. Hij doelt daarbij op brieven, dagboeken en mogelijk zelfs foto's van Jannetje.

DUIDELIJKHEID

Volgens Bisschop zijn in de loop van de tijd veel mythische verhalen aan de feitelijke geschiedenis toegevoegd. Met dagboeken of brieven kan iets meer duidelijk worden over wie Jannetje écht was, wat haar leer inhield en hoe ze op sommige gezinnen zo'n grote invloed kon krijgen. Bisschop roept nabestaanden op om iets meer openheid te geven.
Jannetje Hootsen overleed in 1919. De groep volgelingen viel daarna uit elkaar. Alleen haar graf op de Munnikenhof in Veenendaal is nog een tastbaar bewijs van haar bestaan.
Wie meer informatie heeft over Jannetje Hootsen of één van haar volgelingen kan zich melden via nieuws@rtvutrecht.nl.

Wie was Zwarte Jannetje?
Tijd voor het ware verhaal achter sekteleidster

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.