Proef Soest met Lieveheersbeestjes tegen bladluizen

SOEST - De gemeente Soest zet lieveheersbeestjes in om overlast van bladluizen tegen te gaan. Het gaat om een proef bij de lindebomen aan de Koningsweg. Soest werkt daarin samen met de Universiteit van Wageningen.
In het voorjaar en zomer produceren bladluizen een stroperige substantie. Deze honingdauw blijft kleven op bijvoorbeeld auto's en trottoirs en kan de stoep gevaarlijk glad maken. De hoop is dat de lieveheersbeestjes de bladluis opeten en dat daardoor de overlast wordt beperkt.
Onderzoekers van de universiteit testen in juni en juli met twee soorten lieveheersbeestjes. In tien bomen wordt de ene soort uitgezet en in tien andere bomen de andere soort. Tien lindebomen krijgen geen lieveheersbeestjes. Vervolgens testen onderzoekers iedere twee weken met papier onder de bomen hoeveel honingdauw uit de bomen valt.
Als de proef succesvol is, wordt deze methode op grotere schaal in Soest ingezet. Omdat beide soorten lieveheersbeestjes van nature in Nederland voorkomen, gaat het om biologische bestrijding, zegt de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.