Steeds drukker op spoedeisende hulp

PROVINCIE UTRECHT - Van alle ambulances die vorig jaar richting het Meander Medisch Centrum in Amersfoort reden voor spoedeisende hulp, moesten er 36 doorrijden naar een ander ziekenhuis. In 2014 was dat vijf keer. Dat blijkt uit navraag van RTV Utrecht.
Het Meander is niet het enige ziekenhuis in de regio dat de druk op de afdelingen spoedeisende hulp merkt. RTV Utrecht informeerde bij vijf grote ziekenhuizen in de regio of zij meer druk ervaren op de spoedeisende hulp.
Aanleiding is een brandbrief van artsen in Flevoland en Noord-Holland aan minister Schippers van Volksgezondheid. Vorig jaar moesten ziekenhuizen in die provincies 2300 keer een opnamestop afkondigen, drie jaar eerder was dat nog 430 keer.

DRUKKER

Ziekenhuizen in Utrecht zien dat het steeds drukker wordt op de spoedeisende hulp. Toch is het lang niet zo druk als in de omliggende provincies. Het Diakonessenhuis heeft de aantallen niet paraat, maar weet dat ook zij de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) weleens vragen hun afdeling spoedeisende hulp over te slaan.
Ook het St. Antonius herkent de problemen, maar zegt dat het niet van structurele aard is. De ziekenhuizen liggen dicht bij elkaar, dus er is altijd wel ergens plek.
Patiënten die instabiel zijn en acuut zorg nodig hebben, worden nooit geweigerd, zegt het UMC Utrecht. Ook de woordvoerders van de andere ziekenhuizen zeggen dat de zorg nooit in gevaar is gekomen.

WERKDRUK

Ook de werkdruk op de afdelingen is hoog, laat een anonieme bron weten. "De hoge werkdruk zorgt voor veel verloop van collega's." De verpleger maakt zich zorgen om de toestanden op de spoedeisende hulp. "Er zijn meer patiënten die zieker binnenkomen en er is minder personeel."
Het Diakonessenhuis merkt dat het moeilijk is om aan verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp te komen.

OUDEREN

Ook is er een toename van het aantal ouderen dat op de spoedeisende hulp wordt opgenomen. Alle ondervraagde ziekenhuizen bevestigen dit, maar het is volgens hen ook een landelijke trend.
In het Meander Medisch Centrum was er in 2015 een toename van twaalf procent ouderen op de spoedeisende hulp ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in het St. Antonius zijn in 2015 meer ouderen opgenomen. Daar gaat het om een stijging van vijf procent op een totaal van jaarlijks achthonderd patiënten.
"Je zou kunnen zeggen: hoe ouder de patient, hoe langer ze op de spoedeisende hulp blijven", zegt een voorlichter van het St. Antonius Ziekenhuis. Een reden voor de toename van ouderen hebben de ziekenhuizen niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.