"Teveel gevaarlijke stoffen over spoor Amersfoort"

Het spoor bij Amersfoort.
Het spoor bij Amersfoort. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Het traject Amersfoort-Apeldoorn spant de kroon, aldus de [link]http://nos.nl/artikel/2107424|NOS[/link]. Tussen Amersfoort en Apeldoorn mogen per jaar maximaal tien wagons met brandbaar gas rijden. Maar vorig jaar ging het om 1900 wagons in negen maanden tijd.
De reden voor de toename zijn werkzaamheden aan de Betuweroute; de belangrijkste goederenlijn van Nederland. Ook importeert Duitsland meer gas, schrijft de NOS.
De NOS noemt ook het traject Utrecht - Blauwkapel. Daar zouden na invoering van het zogeheten [link]http://www.infomil.nl/onderwerpen/hinder-gezondheid/veiligheid/vervoer-gevaarlijke/|Basisnet[/link] geen gevaarlijke stoffen over mogen worden vervoerd, maar uit de stukken blijkt dat vorig jaar toch zo'n 1318 wagons met gevaarlijke stoffen over dit traject zijn gereden.
BRANDWEER
Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu liet eerder donderdag al aan de Tweede Kamer weten dat vervoerders niet goed aangeven welke gevaarlijke stoffen ze op spooremplacementen hebben staan. Bij een calamiteit weet de brandweer dan niet welke blusmiddelen effectief kunnen worden ingezet.
Volgens de provincie Utrecht is het vervoer van gevaarlijke stoffen de afgelopen jaren veel veiliger geworden. Zo rijden de zogenoemde chloortreinen tussen Rotterdam en Duitsland niet langer via Amersfoort, [link]http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1474496/|liet[/link] de provincie in april weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.