Tientallen cultuurorganisaties krijgen geen subsidie

UTRECHT - Ruim dertig cultuurorganisaties in de stad Utrecht kunnen fluiten naar hun subsidie voor de periode 2017 tot 2020. Als Utrecht de lijn van de Advies Commissie Cultuurnota volgt, zijn deze organisaties hun subsidie volgend jaar kwijt.
Onder de afgewezen instelling zitten ook bekende namen zoals het Utrechtse Volksbuurtmuseum, Wereldmuziekpodium Rasa en het Internationaal Kamermuziekfestival. Ook het Aboriginal Art Museum krijgt vanaf 2017 niets meer als het aan de commissie ligt.

WEINIG URGENT

De redenen voor de afwijzingen lopen uiteen. Zo zijn het Aboriginal Art Museum en muziekpodium Rasa te weinig urgent en onderscheidend en is het Kamermuziekfestival met het vertrek van Janine Jansen de smaakmaker kwijtgeraakt.
Het Volksbuurtmuseum komt feitelijk wel in aanmerking voor subsidie, maar door gebrek aan subsidiebudget valt het museum toch buiten de boot. Dat lot treft nog vier organisaties, waaronder Stichting Cultuur Promotie Utrecht.

GEKORT

Diverse organisaties krijgen wel subsidie, maar worden flink gekort. Zo krijgt het Holland Animation Film Festival nog niet eens de helft van de gevraagde subsidie omdat de Advies Commissie kritiek heeft op de bedrijfsvoering.
In totaal is 33 miljoen euro te verdelen. Bijna de helft daarvan gaat naar de twee grootste culturele instellingen, de stadsschouwburg en het Centraal Museum. Zij krijgen vrijwel precies wat ze aan aanvragen hadden gedaan. Ook andere bekende namen zoals Theater Kikker, Podium Hoogewoerd en ZIMIHC krijgen de subsidie die ze aangevraagd hebben.
Vorige week werd bekend dat een aantal Utrechtse cultuurinstellingen hun subsidie dreigen te verliezen. Het betrof een advies van de Raad voor Cultuur, die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap adviseert. Het bovenstaande subsidienieuws gaat over gemeentegeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.