Cel geëist tegen pgb-fraudeur Pyxis

ZEIST - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien maanden cel geëist tegen de man die namens de Zeister zorgorganisatie Pyxis geld van zorgcliënten zou hebben verduisterd. De helft van de straf is voorwaardelijk.
Ook vindt het OM dat de 57-jarige man uit Den Bosch een bedrag van ruim 65.000 euro moet terugbetalen. De fraude van de inmiddels opgedoekte zorgorganisatie leidde zelfs tot Kamervragen, nadat cliënten de instelling hun Persoonsgeboden Budget (PGB) zelf moesten terugbetalen.
De verdachte deed sinds 2009 als vrijwilliger de administratie van Pyxis. Na verloop van tijd ging hij ook pgb's van cliënten beheren. Gedurende een paar jaar werden er tienduizenden euro's overgeboekt van de rekening van cliënten, naar rekeningen van de verdachte. Volgens het OM is er sprake van verduistering.
De verdachte zegt dat er niets waar is van alle beschuldigingen. Hij verrichtte werkzaamheden voor de cliënten, waarvoor hij gewoon betaald is. Voor die werkzaamheden heeft hij ook facturen gestuurd. Toch ontbreekt een administratie. Dat komt omdat de cliënten en directie van Pyxis die van hem hebben teruggeëist.
Volgens de aanklager is onomstotelijk bewezen dat hij rommelde met de papieren. "Hij heeft zich verrijkt over de rug van deze kwetsbare mensen. Hij heeft een administratieve chaos gecreëerd om de omvang van zijn handelen te verdoezelen."
De verdediging eist vrijspraak, volgens de advocaat is de verdachte niet schuldig aan de chaos, en werkt het OM onvoldoende mee om de oude administratie boven water te krijgen. De rechtbank doet over vier weken uitspraak.

Cel geëist tegen pgb-fraudeur Pyxis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.