Boeren in actie tegen te lage melkprijs

PROVINCIE UTRECHT - Veel boeren hebben geldproblemen en de schuld daarvoor ligt bij de overheid, vinden ze. Die moet iets doen aan de lage melkprijs. Boeren zijn daarom vanaf Eemnes en Maarssen naar Amsterdam afgereisd waar Europese landbouwministers vergaderen.
"Door de lage melkprijs kunnen we niet langer de investeringen doen die noodzakelijk zijn voor ons bedrijf", zegt melkveehouder Kees Groenestein uit Eemnes. "Alle schakels in de productieketen verdienen aan melk, behalve wij. Daar ben ik zeer teleurgesteld over."
Vorig jaar werd het Europese melkquotum afgeschaft, waardoor het aanbod van melk sterk steeg en de prijs daalde. Volgens brancheorganisaties zijn er mogelijkheden om de prijzen weer te laten stijgen. Zo zou de productie soms tijdelijk aan banden moeten worden gelegd. De actievoerders willen de ministers dat plan overnemen.
Niet alleen brancheorganisaties zetten zich in voor de boeren. Ook zuivelgigant FrieslandCampina schiet zijn leden te hulp. De Amersfoortse coöperatie verhoogt de prijs van kaas.

Verslaggever Kees Hoogendijk zwaaide de actievoerende boeren uit.
Boeren in actie tegen te lage melkprijs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.