Waarom stierven patiënten Willem Arntz Hoeve in WO II?

DOORN - Zorginstellingen Altrecht en Reinaerde willen weten waarom tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel bewoners van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder stierven. Moord is niet te bewijzen, maar wat gebeurde er wel? Die vraag staat centraal tijdens een conferentie in Doorn.
Van de maximaal 1400 psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking op het terrein stierven er tijdens de Hongerwinter 408. Dat is ongeveer een kwart van de mensen die in de instelling verbleven. Dat is veel meer dan de 1,5 procent doden in de rest van de provincie, ontdekte onderzoekster Cecile aan de Stegge.
De vraag rijst of de nazi's of de NSB, die toen de scepter zwaaide in de instelling, een rol speelden. Bekend is dat die niet veel clementie hadden met deze patiënten. "We kunnen moord in de Willem Arntsz Hoeve niet bewijzen", zegt Aan de Stegge. "Maar de sterfte is wel zo hoog, dat je denkt: had nou niemand kunnen helpen?" De wetenschapster hoopt dat een vervolgonderzoek antwoord op die vraag kan geven.
Tijdens het symposium voor Vergeten Slachtoffers geven de Utrechtse zorginstellingen samen met landelijke partijen zoals Comité 4 en 5 mei een aanzet voor een breder onderzoek naar de zaak.
Volgens de organisaties zijn de cijfers van alleen de Willem Arntsz Hoeve onvoldoende voor een goed antwoord en is landelijk onderzoek naar de situatie in andere instellingen noodzakelijk.
Het onderzoek moet volgens de Utrechtse zorgorganisaties recht doen aan de groep overleden patiënten en om duidelijkheid te kunnen bieden aan hun nabestaanden. Ook willen Altrecht en Reinaerde leren van de gebeurtenissen bijna 75 jaar geleden.

Waarom stierven patiënten Willem Arntz Hoeve in WO II?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.