"Jongeren in regio steeds gezonder"

PROVINCIE UTRECHT - Jongeren in de regio Utrecht leven steeds gezonder, zegt de GGD na een groot onderzoek onder scholieren. Zo wordt minder gerookt en ook minder alcohol gedronken. Ook sport de jeugd steeds meer en wordt gezonder gegeten.
Het gaat vooral goed met jongeren als ze lid zijn van een club of vereniging, zegt de GGD in hun rapport. Verreweg de meesten zijn lid van een sportclub, maar ook veel jongeren zitten bij een creatieve vereniging of zijn lid van een kerk of moskee. Die voelen zich een stuk gezonder en gelukkiger dan jongeren die nergens lid van zijn, zegt de GGD.

EFFECT

Ook hebben allerlei campagnes en maatregelen effect. "Er wordt al heel veel gedaan om jongeren gezond te laten leven door gemeenten, scholen en allerlei organisaties", zegt Nelleke de Vos van de GGD in Utrecht. "We weten dat we daarvoor een lange adem moeten hebben, maar het is wel heel fijn om nu resultaten te zien."
Zo lijkt de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol te werken. Minder scholieren geven aan recent alcohol te hebben gedronken. Maar jongeren die wel drinken, slaan nog net zoveel achterover als vier jaar geleden, blijkt uit het onderzoek.

PESTEN

Toch gaat het niet met alle jongeren goed. Tieners die bijvoorbeeld gepest worden of het thuis niet breed hebben, hebben het onverminderd moeilijk. Ook jongeren die zorgen voor een zieke thuis hebben het lastig.
De GGD merkte ook dat jongeren minder goed presteren als ze zich gediscrimineerd voelen. Die zijn vaker afwezig van school en minder positief over hun toekomst. De GGD in Utrecht gaat daarom met gemeenten en scholen om tafel om te zien op welke manier discriminatie kan worden tegengegaan.
Het onderzoek van de GGD werd in 2015 uitgevoerd onder 10.000 tieners van klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Iedere vier jaar volgt een soortgelijk onderzoek. Met de resultaten in de hand maken gemeenten hun jongerenbeleid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.