Raad wil gayvlag op gemeentehuis Veenendaal

VEENENDAAL - Een kleine raadsmeerderheid in Veenendaal wil dat het mogelijk wordt om de symbolische homovlag te hijsen op het gemeentehuis.
Het college van burgemeester en wethouders stond de regenboogvlag onlangs niet toe op Nationale Coming Outdag van het COC. Volgens de gemeente had de weigering niets te maken met de christelijke identiteit van Veenendaal, maar wel met het vlaggenprotocol. Het stadsbestuur wil voorkomen dat het allerlei verzoeken van belangengroepen krijgt door een uitzondering te maken voor de homovlag.

VOORSTEL

D66 in Veenendaal gaat donderdag in de raad een voorstel indienen om alsnog het hijsen van de regenboogvlag op het gemeentehuis mogelijk te maken. De partij krijgt daarbij steun van de VVD, SP, GroenLinks, PvdA, CDA en Lokaal Veenendaal. De ChristenUnie, SGP en ProVeenendaal staan niet achter het voorstel.
"Hoewel de vlag slechts een symbool is, is het ons inziens een belangrijk signaal om aan te geven dat iedereen in Veenendaal zichzelf zou moeten kunnen zijn en zich hier thuis zou moeten voelen", zegt D66-fractievoorzitter Coby van den Heuvel.
"Vorig jaar bleek dat LHBT'ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders red.) zich helaas nog altijd niet vrij voelen om in het openbaar hun liefde voor elkaar te tonen in onze gemeente. Het college beantwoordde onze schriftelijke vragen hieraan wegens praktische bezwaren niet mee te zullen werken. Wij vinden dit erg jammer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.