Onzekere tijden door brexit

PROVINCIE UTRECHT - Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie breken onzekere tijden aan voor banken en voor bedrijven in Europa, maar ook voor burgers. Toch kan het ook kansen bieden voor Utrecht.
Floris de Gelder van Utrecht Science Park denkt dat het maar zo zou kunnen dat grote bedrijven hun Britse vestiging naar Utrecht halen. Hij heeft al gesproken met topmensen die daaraan denken. Toch is de brexit volgens hem geen goed nieuws. "Als het met de economie slechter gaat omdat het vertrouwen is gedaald, vangen wij dat hier in Utrecht niet op."
Veel klanten van banken delen de zorg van De Gelder. De financiële instellingen zetten extra personeel in om uitleg te geven over de gevolgen van de 'brexit'. De Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat de uitslag van het Britse referendum bij klanten veel vragen oproept.
Voorzitter Chris Buijink van de koepelorganisatie laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten. "De Britse keuze is helder. Voor ons komt het er nu op aan de Europese Unie verder te verbeteren en daarnaast te werken aan een goede nieuwe verhouding met het Verenigd Koninkrijk, op Duitsland na de belangrijkste handelspartner van ons land."
Buijink ziet de EU als een positieve kracht voor de Nederlandse banken. "Dat wordt versterkt door de totstandkoming van de Europese bankenunie."

'NEXIT'

Op sociale media wordt steeds meer gesproken over een referendum in Nederland over uittreding uit de EU. De term 'nexit' wordt nadat de Britten voor een brexit stemden, steeds vaker gebruikt. Dat blijkt uit een analyse van socialmediamonitor Buzzcapture. Op de dag van het Britse referendum werd op onder meer Twitter en Facebook ongeveer 1500 keer gesproken over een nexit. Dat was vrijdagochtend om 10.30 uur al 5000 keer.
Ook in buitenlandse media wordt gesproken over de mogelijkheid dat Nederlanders zullen aandringen op een eigen referendum. De naam van Wilders, die zegt ook een referendum uit te schrijven als hij na de verkiezingen volgend jaar premier zou worden, wordt online ook opvallend vaak genoemd in combinatie met de term nexit. Vrijdag gebruikte ongeveer een op de zeven mensen die het over een nexit hadden ook de naam van de PVV-voorman.
Het is lastig om uit de reacties op sociale media een betrouwbaar beeld op te maken of er meer steun is voor een nexit. Uit peilingen zou blijken dat het merendeel van de Nederlanders daar nu geen voorstander van is.

TURBULENTIE

Europa en Groot-Brittannië wacht volgens deskundigen een periode van heftige economische en politieke turbulentie. Het Britse vertrek uit de Europese Unie zal ook de economische groei en werkgelegenheid in Nederland negatief beïnvloeden, waarschuwen economen.
Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil snel met het Nederlandse bedrijfsleven om de tafel over de gevolgen van de brexit. Ploumen had hierover vrijdagochtend al contact met de voorzitter Hans de Boer van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Midden-Nederlandse Ngoy vanuit Engeland over de brexit
"Bedrijven overwegen te verhuizen naar Utrecht Science Park"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.