Gemeente kan statushouder niet kwijt

PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten hebben moeite om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Het Rijk bepaalt elk half jaar hoeveel statushouders een gemeente verplicht moet opvangen. Uit een tussentijdse peiling blijkt bijna geen één gemeente het verplichte quotum te halen.
Nieuwegein is een postieve uitzondering. De gemeente heeft alle 79 vluchtelingen die ze moest opvangen kunnen huisvesten. "We hebben geluk dat het verzorginghuis Zuilenstein leegstond en nog niet werd herontwikkeld. Ook hebben we al een aantal jaren ervaring met snelle kantoortransformaties", zegt wethouder Adriani.
Amersfoort heeft nog 127 mensen te huisvesten en Utrecht had al 165 statushouders meer moeten opvangen dan tot nu toe is gelukt. "Dat komt door de krapte op de woningmarkt. Veel meer mensen zijn hier op zoek naar een betaalbare woning", zegt Marco Florijn van het platform Opnieuw Thuis.
Volgens hem maken gemeentes wel plannen, maar zijn die niet 1-2-3 uit te voeren. "Ik ben daar wel kritisch over, want in plannen kun je niet wonen. We zien nu onvoldoende resultaten", aldus Florijn. Wonen in een azielzoekerscentrum houdt de integratie volgens hem tegen. Florijn ziet wel wat in tussenvoorzieningen voor een periode van maximaal twee jaar, zoals in Zuilenstein bijvoorbeeld.
De provincie houdt gemeenten die achterlopen in de gaten, want op 1 juli komen er weer nieuwe statushouders bij en loopt de achterstand alleen maar op. "De komende maanden moet er boter bij de vis. De plannen moeten tot resultaten leiden anders wordt dit probleem aalleen meer groter."

"De komende maanden moet er boter bij de vis"
Reportage over problemen met huisvesting statushouders

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.