Metamorfose voor ME-bussen

PROVINCIE UTRECHT - De nieuwe voertuigen van de Mobiele Eenheid zijn voortaan wit en niet meer donkerblauw. De politie tekent woensdag een overeenkomst met Mercedes-Benz voor de levering van driehonderd nieuwe bussen.
De keuze voor de transformatie van blauw naar wit is volgens een woordvoerster van de politie vooral gebaseerd op de wens uniformiteit uit te stralen. De ME-bussen krijgen de gebruikelijke politiestrepen, waardoor de meeste politievoertuigen nu als zodanig herkenbaar zijn.
Daarnaast was een van de redenen dat de blauwe kleur van de oude ME-busjes agressiviteit opriep. De busjes van het type Mercedes-Benz Sprinter kunnen door hun standaardkleur bovendien voor andere doelen worden ingezet.

KRITIEK

Volgens gedragspsycholoog Gerard Tertoolen helpt de kleurverandering niet. In De Telegraaf zegt hij dat raddraaiers zich niet laten neppen door kleuren. Het is volgens hem helemaal niet bewezen dat de kleur het gedrag verandert.
De nieuwe ME-bussen zijn kleiner dan de huidige versie. Er is plek voor acht ME'ers in plaats van elf. Ze worden de komende vier jaar in gebruik genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.