Militairen doen historisch moordonderzoek in Baarnse bos

BAARN/SOESTERBERG - Militairen van de genie doorzoeken het Baarnse Bos op zoek naar sporen van een oorlogsdrama. In opdracht van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg proberen de specialisten bewijzen te vinden van de moorden op een verzetsman en een Joodse tandarts.
In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog richtten de Duitse bezetters Villa Medan op de hoek van de Julianalaan en de Luitenant-generaal Van Heutszlaan in als hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst, de geheime politie van de nazi's. In die korte tijd vermoordde een Duitse SS'er twee Nederlanders in het bos tegenover de villa. Het ging om de 21-jarige verzetsstrijder Ernst van Kempen en de relatief onbekende tandarts Arnold Loterijman.
Van Kempen kreeg na de oorlog een gedenkteken in het bos. Ongeveer twintig militairen doorzoeken op dinsdag, woensdag en mogelijk ook donderdag het gebied om de plaats te localiseren waar Loterijman is omgebracht. Ook proberen ze eventueel bewijsmateriaal veilig te stellen. Omdat het onderzoeksterrein niet verstoord mag worden wordt er dag en nacht gesurveilleerd. De militairen worden geholpen door leden van de Ernst van Kempengroep van de scouting in Baarn.
Het Nationaal Militair Museum besteedt volgend jaar rond Bevrijdingsdag aandacht aan de gebeurtenissen in Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.