Gehandicapte Kiki (10) heeft nieuwe bus nodig

De schoolbus voldoet nog wel voor Kiki.
De schoolbus voldoet nog wel voor Kiki. © RTV Utrecht
LEUSDEN - De ouders van de gehandicapte Kiki uit Leusden zijn hard op zoek naar een nieuwe bus. Het huidige exemplaar is erg verouderd waardoor het 10-jarige meisje amper nog vervoerd kan worden.
En dat is een flinke aanslag op haar vrijheid. Kiki kan alleen maar reizen met een speciale bus. Omdat haar ouders haar niet alleen thuis kunnen laten, moet ze altijd mee.

SYNDROOM

Het meisje heeft het syndroom van Sjögren-Larsson, een stofwisselingsziekte. Dat houdt in dat ze niet kan praten, een huidaandoening heeft en dat ze alleen sondevoeding kan eten. Geestelijk is ze wel in orde. Volgens moeder Lotte is Kiki heel vrolijk. "Ondanks dat ze gevangen zit in haar lijfje gaat ze de wereld met een lach tegemoet."
De huidige bus is dertien jaar oud. "Die begint steeds meer gebreken te vertonen. Hij roest en er zit geen airco in", vertelt Lotte.
"Dat is vervelend omdat ze een huidaandoening heeft. Bovendien heeft ie geen geblindeerde ruiten, dat is nodig omdat ze last van haar ogen heeft. Iedere zonnestraal doet zeer aan haar ogen." Ook kunnen haar ouders niet rechtop staan in de bus.

GELD

"De bus die wij nodig hebben kost zo'n 25.000 euro en we komen zeker 15.000 tekort". Voor subsidie komt de familie niet in aanmerking. "We hopen op gulle gevers. Die bus is onze vrijheid."

SPRAAKCOMPUTER

Kiki communiceert met een spraakcomputer. "Dat kost veel kracht en energie omdat ze ook spastisch is", zegt Lotte. In de toekomst krijgt ze mogelijk een apparaat dat ze met haar ogen kan besturen.
Aan de verslaggever van RTV Utrecht vertelt Kiki met behulp van haar spraakcomputer dat ze deze schoolvakantie uitstapjes wil maken naar de Efteling en de dierentuin. Voor zulke uitstapjes is een nieuwe bus hard nodig.
Mensen die (financieel) willen helpen kunnen moeder Lotte een mail sturen. Haar adres is lottebronkhorst@gmail.com.

Radioverslaggever Richard Grootbod praat via de spraakcomputer met Kiki.
Moeder Lotte: "Deze bus is onze vrijheid."
Met Kiki de schoolbus in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.