Zorginstellingen verbaasd over plaatsing op zwarte lijst

PROVINCIE UTRECHT - De zorgorganisaties die onder intensief vervolgtoezicht zijn gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), zijn verbaasd dat zij op een lijst staan van slecht functionerende instellingen.
Volgens zorginstelling Careyn is niet duidelijk waarom zij door de inspectie op de lijst zijn gezet. "We worden hier heel ongelukkig van, je wilt natuurlijk niet op zo'n lijst staan", reageert voorzitter Rob van Dam van de Raad van Bestuur.
Van Dam is ook verbaasd dat Careyn op de lijst staat van de 11 zorginstellingen waar de problemen het grootst zijn, terwijl de instelling niet onder verscherpt toezicht staat.

UTRECHT

De inspectie bezocht vier locaties van Careyn, waaronder zorgcentrum Nieuw Tamarinde in Utrecht. "In Utrecht hebben we problemen met de arbeidsmarkt. Het is heel moeilijk om voldoende gekwalificeerde zorgmedewerkers en verpleegkundigen te vinden", aldus Van Dam.
Volgens de bestuurder is ook de ouderenzorg een stuk zwaarder geworden. Careyn heeft een verbeterprogramma om de zorg te verbeteren. "Wij investeren meer dan 13,5 miljoen per jaar om mensen op te leiden voor het vereiste niveau, maar dat heeft natuurlijk niet direct effect. Dus het is wel zorgelijk dat we met beperkt gekwalificeerde mensen zware zorg moeten leveren."

AMERSFOORT

Ook van zorgorganisatie Beweging 3.0 werden vier locaties bezocht. Het gaat om Lisidunahof in Leusden, St. Elisabeth en de Lichtenberg in Amersfoort en St. Jozef Achterveld in Hooglanderveen. Volgens de organisatie zijn voor drie locaties verbeterpunten vastgesteld.
De problemen bij de Amersfoortse organisatie werden door de inspectie al eind 2014 geconstateerd. Sindsdien is er volgens Beweging 3.0 hard gewerkt om de problemen op te lossen.
Op de locatie Lisidunahof zouden de grootste problemen inmiddels zijn opgelost. Volgens de instelling heeft de inspectie vorig jaar zomer al het vertrouwen uitgesproken dat "de norm binnenkort wordt nageleefd" op die locatie. Op de andere locaties wordt nog gewerkt aan verbeteringen in de zorg.
Bij St. Jozef Achterveld ontbrak het aan een vergunning om mensen gedwongen op te nemen en te behandelen. In een schriftelijke reactie laat de zorgorganisatie weten dat die toestemming inmiddels is gegeven door de minister van Volksgezondheid.

ANTROZ

Stichting Antroz fuseerde vorig jaar met de Stichting Warande en staat met twee zorglocaties in de provincie Utrecht op de lijst. Het gaat om verzorgingshuis Huize Valckenbosch in Zeist en verpleeghuis Leendert Meeshuis in Bilthoven.
De twee locaties kwamen vorig jaar onder verscherpt toezicht omdat er volgens de IGZ niet goed werd gewerkt met patiëntendossiers. Bij Huize Valckenbosch was de omgang met geneesmiddelen een punt van zorg.

TOEZICHT

Vorig jaar werd het toezicht op beide locaties opgeheven door de IGZ. Volgens Warande is er met een "krachtig verbeterplan" gewerkt aan de problemen op beide locaties.
Bij een laatste inspectie in februari zou de IGZ hebben geconstateerd dat de geboden zorg voldoet aan bijna alle normen. "Uit onze laatste contacten met de inspectie leiden wij af dat de inspectie nu vertrouwen heeft in de kwaliteit van zorg bij deze vestigingen."

VEROUDERDE LIJST

ActiZ laat in een reactie weten niet blij te zijn met de publicatie van de lijst. Volgens de brancheorganisatie gaat het om een verouderde lijst van slecht presterende verpleeghuizen.
"Diverse zorgorganisaties hebben de IGZ er dinsdag op gewezen dat zij met een categorie in de gepubliceerde lijst staan die niet (meer) klopt. Hun gegevens zijn achterhaald of onvolledig", aldus de organisatie van zorgondernemers.
ActiZ noemt de actie van IGZ dan ook onverantwoord, gezien de serieuze gevolgen voor de betreffende verpleeghuizen, medewerkers en patiënten. De belangenbehartiger had er op aangedrongen om bij publicatie van de lijst zorgvuldigheid boven snelheid te laten gaan.

Zorginstellingen zijn verbaasd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.