Raarste verkeerslichten: aflevering 3 - Amersfoort

Arthur uit Amersfoort snapt er niets van.
Arthur uit Amersfoort snapt er niets van. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Enkele weken geleden deed RTV Utrecht een oproep voor het gekste verkeerslicht van de provincie. We kregen tientallen suggesties binnen en hebben er vijf geselecteerd. Deze week laten we iedere dag een van de verkeerslichten zien en u mag uw stem uitbrengen!
Vandaag zijn we in Amersfoort. Daar lijkt iets heel gevaarlijks aan de hand op de Stadsring: de ratel die aan blinde voetgangers aangeeft of ze mogen oversteken komt niet overeen met de kleur van het stoplicht.
Wanneer het verkeerslicht al op rood staat, ratelt het geluid nog even door waardoor mensen met een visuele handicap denken dat ze nog mogen oversteken. Bij één verkeerslicht duurt dat zo'n tien seconden. Bij andere lichten verderop in de straat is het verschil kleiner.

VERBAZING

Amersfoorter Arthur van Strien vindt het belachelijk. "Dat slaat toch totaal nergens op. Die mensen zijn misschien wel heel langzaam of hebben een stok. Er verandert niets aan de tik terwijl ie allang rood is."
De gemeente Amersfoort zegt dat dit een normale gang van zaken is. "Wanneer een blinde of slechtziende bij een verkeerslicht aankomt en de rateltikker ratelt al, dan is zij ermee bekend dat ze wachten tot het volgende moment waarop het voetgangerslicht op groen gaat", zegt wethouder Hans Buijtelaar. Volgens hem zijn er nooit klachten van de doelgroep bij de gemeente binnengekomen.

STEMMEN

Vindt u dat dit verkeerslicht moet worden verkozen tot gekste van de provincie? Breng dan uw stem uit op onze Facebook-pagina. U doet dat door
te liken. Het stoplicht dat aan het eind van de week de meeste stemmen heeft, wint de verkiezing.

ANDERE VERKEERSLICHTEN

Maandag besteedden we aandacht aan een kruising in Zeist waar weggebruikers heel lang voor rood moeten wachten. Door
te liken brengt u uw stem uit voor Zeist.
Dinsdag waren we bij een onzichtbaar verkeerslicht in Driebergen. Stemmen op dat licht doet u door dit Facebook-bericht te liken.

Verslaggever Marc van Rossum du Chattel treft een verbaasde Amersfoorter bij de stoplichten.
Dinsdag waren we bij een onzichtbaar verkeerslicht in Driebergen.
Maandag bracht onze verslaggever een bezoekje aan een problematisch kruispunt in Zeist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.